Al zeker 10 jaar gebruiken we Airbnb om bestemmingen voor onze (korte) vakanties te vinden. Airbnb heeft een mooi systeem, waar de gasten een recensie achterlaten over de plek waar ze verbleven, maar waarbij de gastheer/vrouw ook een recensie achterlaat over de gasten zelf. Op het moment dat iemand ergens naar toe wil kan de ontvangende partij dus lezen hoe de aanstaande gasten in kwestie zich bij andere adressen hebben gedragen en evenzo kunnen de gasten in spé zich een oordeel vormen over de plek waar men van plan is naar toe te gaan. De gastheer/vrouw van deze vakantie vond dit aspect een belangrijke reden om het appartement via Airbnb beschikbaar te stellen. Wij zijn indertijd een keer via een collega van mij getipt om Airbnb te gaan gebruiken en sindsdien doen we niet meer anders.
P vindt het leuk om te speuren naar interessante adressen voor een langer of korter verblijf. Vindt ze iets van haar gading, dan wordt het als ‘favoriet’ aangemerkt en op die manier ontstaat er na verloop van tijd een ‘shortlist’ van mogelijkheden om naar toe te reizen. Het was op deze manier dat we terecht kwamen in Zoersel, België.
‘Heb je zin om in de zomervakantie naar een voormalig zwembad te gaan?’ Dat was de vraag waarmee alles dit voorjaar mee begon. Het leek me een prima idee. Ondertussen heb ik geleerd dat de plekken die P aan haar ‘shortlist’ toevoegt prima de moeite waard zijn. Wij zouden in de zomervakantie dus drie weken (een week langer dan gebruikelijk) naar Zoersel in België gaan.
Zoersel ligt circa 25 kilometer ten oosten van Antwerpen aan de rand van het Zoerselbos, in het noordelijke deel van de Belgische Kempen. Vanuit Zoersel is het 44 kilometer naar Tilburg. Het huis waar wij naar toe zouden gaan heet ‘Droogdok’ en bevindt zich in het Zoerselbos. De vakantiewoning zit vast aan het huis van Marie en Frank. Ze hadden zich – toen ze van plan waren het huis te kopen – gerealiseerd dat er het nodige onderhoud moest gebeuren. Een van de dingen die moest worden aangepakt was het aan het huis liggende overdekte zwembad. Na wat denkwerk werd besloten een appartement op de betonnen bak van het zwembad te bouwen. Marie vertelde ons dat ‘dok’ een wat ouder Vlaams woord voor zwembad was. Dit ‘dok’ stond droog, vandaar de naam ‘Droogdok’.
Het adres was iets moeilijker te vinden dan we hadden aangenomen, maar min of meer op de afgesproken tijd parkeerden we onze Peugeot bij het schuifhek van het Droogdok. De ontvangst was hartelijk en de gastvrouw liep met ons mee om de verschillende dingen met betrekking tot de woning uit te leggen, Het was een prachtige woning! Duidelijk herkenbaar was de vorm van het oorspronkelijke (en niet meer zichtbare) zwembad. We hadden allebei onze eigen fietsen meegenomen en terwijl we die van de fietsendrager achterop de auto afhaalden vroegen of het gemakkelijk was om een supermarkt in de buurt te vinden. Dat bleek totaal geen probleem te zijn. Het grootste gedeelte van de fietsroute van circa 3½ km naar de Carrefour in Zoersel bleek door het Zoerselbos te lopen. De eerste kilometer was vanaf het Droogdok rechtdoor het bos in, vervolgens linksaf en nog eens 2 kilometer door het bos fietsen. De laatste halve kilometer fietsten we door het dorp.
Toen we de auto hadden leeggehaald parkeerden we die op een plek waar hij niet zo erg in de weg zou staan, dat bleek een plek onder de dennenbomen te zijn (maar dat hadden we naderhand pas in de gaten). We hebben de auto die drie weken nauwelijks gebruikt. Ik meen me te herinneren dat we er één keer mee naar de Carrefour geweest zijn. Toen we terugreden naar Groningen ontdekten we de nodige plekjes met naaldbomenhars op de auto. Inmiddels heb ik gelezen dat naaldbomenhars zich goed laat verwijderen met isopropanol, maar het schijnt ook goed met Dasty te willen (dat is een ontvetter, je koopt het bij de Wibra).
Voorafgaand aan onze vakantie had ik bedacht dat ik ‘De redder’, het 3e deel van de Waddenthrillers van Mathijs Deen wilde gaan lezen, daar was ik in de voorjaarsvakantie niet aan toegekomen. In twee dagen was het boek uit. Als reserve had ik de Millennium trilogie van Stieg Larsson meegenomen. Hoe we op dat idee kwamen kunt u hier lezen trouwens. P begon aan deel 1 van deze trilogie toen ik nog met het boek van Mathijs Deen in de weer was.
Onze wensen voor de zomervakantie (en eigenlijk voor alle vakanties) zijn niet zo groot. Wij willen natuurlijk een beetje ‘op verkenning’ om een beter beeld te hebben van de plek waar we terecht zijn gekomen. De grootste behoefte is echter wat minder verplichtingen, wat minder het gevoel hebben te moeten ‘zorgen’. Daarom gaan er steevast wat boeken mee. daarom gingen deze keer ook de eigen fietsen mee.
De eerste dag werd voornamelijk besteed aan wat boodschapjes doen en onze spulletjes een beetje op orde zien te krijgen. Daar waar in de meeste vakantiehuizen een uitgebreide map aanwezig is met handleidingen voor de wasmachine tot en met de broodrooster, bleek een dergelijke verzameling handleidingen in dit appartement te ontbreken. Op zich geen probleem, maar toen we wilden gaan koken bleek het toch ingewikkeld om de inductiekookplaat aan de praat te krijgen. Nadat we allebei verschillende pogingen hadden ondernomen hebben we maar eens op het internet gezocht. Daar kwamen we tot de ontdekking dat het kinderslot van de kookplaat voor ons een grotere uitdaging bleek dan we aan hadden genomen. Als de op die manier een oplossing voor een probleem hebt gevonden vergeet je die voorlopig niet meer…
Marie en Frank hadden ons verteld over Het Boshuisje, een mooie ‘uitspanning’ (zoals als Kees Jansen dat altijd noemt) op amper een paar kilometer van ons onderkomen. Bij Het Boshuisje hadden ze Corsendonk trappistenbier van het vat, een heerlijk biertje aldus Marie. Toen ik eens ging nalezen over Het Boshuisje bleek dat er een link was naar Hendrik Conscience (1812-1883) die daar een van zijn boeken had gesitueerd en geschreven. Conscience is bekend geworden als de schrijver van ‘De leeuw van Vlaanderen’ en vele andere boeken. Mijn goede vriend Kees verzamelt al jaren boeken van deze schrijver. Verder bleek ook dat Het Boshuisje en de link naar Hendrik Conscience een rol te spelen in deel # 194 van de strip Suske en Wiske (Suske en Wiske en de Gouden Ganzeveer). Allemaal redenen om maar eens op zoek te gaan naar Het Boshuisje. Toen we het gevonden hadden waren we teleurgesteld. Vanwege de vakantieperiode was Het Boshuisje gesloten…
We hadden snel in de gaten dat het fietsen in het Zoerselbos aangenamer was dan het fietsen in het dorp. Het was – in de weken dat we in Zoersel vakantie hadden – behoorlijk was. In de bos is het op dat soort dagen snel een graad of vijf, zes koeler dan buiten het bos, en bovendien is er aanzienlijk meer schaduw voorhanden. We hebben dus een groot aantal rondjes door het Zoerselbos gefietst. Veel van die rondjes hadden als thema ‘huizen kijken’. We hebben ons enorm verbaasd over de grote aantallen ‘mooie huizen’ die we in Zoersel te zien kregen. In het dorp zelf viel het wel mee, maar op de plekken waar het dorp overging in het bosgebied waren af en toe de mooiste huizen te zien. Het duurde dan ook niet lang of ik kreeg via WhatsApp allerlei ‘mooie huizen’ toegestuurd door P. We hebben in grote lijnen dezelfde smaak, dat maakte de discussies eenvoudiger. Maar we waren beiden zeer verwonderd over het verschil in woningen in Groningen en in Zoersel. Als je in Groningen een mooi huis te koop ziet staan, dan hangt daar natuurlijk een bepaald prijskaartje aan. Ga je vervolgens met dat budget in Zoersel kijken naar een woning dat is de constatering dat je daar voor hetzelfde geld aanzienlijk meer huis hebt dan in Groningen. Niet alleen dan. We hebben nauwelijks twee dezelfde huizen naast elkaar zien staan in Zoersel; probeer dat beeld in Groningen maar eens terug te vinden…
Zo is er – ook in het Zoerselbos – het Zoerselhof te vinden. Dit is een huis van een geheel andere orde, maar wel een prachtig huis; eigenlijk een kasteel. Ik heb wat meer informatie over deze prachtige plek in het Zoerselbos. Na ons fietstochtje vond P het filmpje over het pand.
We zijn in totaal drie weken in Zoersel geweest. Deze post is de eerste van een kleine serie met meerdere delen. Wordt vervolgd dus…
Een heel interessant verslag. De juiste details vermeld om een goede indruk te krijgen… Bedankt 👍👍👍👍
Hoi Kees! De juiste details en dat het klopt is natuurlijk erg belangrijk. Ik heb ondertussen bijna 45 jaar in een laboratorium-omgeving gewerkt en dan is het belangrijk dat dingen kloppen. Dat verandert niet meer denk ik. ’t Was een mooie vakantie, daar gaat het om. En ik ben erg blij met jouw compliment natuurlijk. Ik ga vol goede moed verder met het tweede deel van dit verslag. Niet gelijk, maar wel binnenkort…
Kört gezegd België is mooi!!
Volledig mee eens. Ben ondertussen begonnen met nadenken over deel 2…