Het was al een paar maanden geleden dat Kees Jansen me attendeerde op het feit dat Iris DeMent op zou treden in Utrecht. Ik had haar één keer eerder op zien treden, ook in Utrecht. Dat was in de tijd dat Vredenburg jaarlijks het Americana festival Blue Highways organiseerde, al héél lang geleden. Tijdens een van de laatste edities van dit festival hebben Kees en ik Iris ook op zien treden. Op mij maakte dat toen een behoorlijk grote indruk. Toen Kees me voorstelde om samen naar Vredenburg te gaan om het bij het optreden van Iris DeMent te zijn hoefde ik niet al te lang na te denken – natuurlijk wilde ik dat graag!

We waren beiden op tijd in Utrecht aanwezig. Van tevoren hadden we bedacht dat we even zouden willen ‘struinen’ door verschillende boek- en CD-winkeltjes zoals wij ons die herinnerden. Een bezoekje aan Staffhorst stond ook op het programma. Hoewel we flink aan de wandel zijn geweest was de samenstelling van de plaatselijke middenstand in Utrecht ook flink veranderd ten opzichte van de laatste keer dat we in Utrecht gingen ‘struinen’. Een teleurstellende ervaring dus, misschien hadden we onterecht hoge verwachtingen?

We concentreerden ons dan maar op het vinden van een restaurantje in de buurt van Vredenburg. Die was snel gevonden…We aten die avond bij Danel. Hoewel we de kaart in eerste instantie wat beperkt vonden hebben we beiden heerlijk gegeten. Pasta met schelpdieren voor Kees en het mosselpannetje voor ondergetekende. We waren klaar voor het optreden van Iris DeMent…

Toen haar eerste CD ‘Infamous Angel’ in 1992 uit kwam was ik onder de indruk van haar stem geraakt. Vanaf dat moment stond Iris DeMent op mijn ‘verlanglijstje’ van mensen waar ik graag een optreden van bij zou willen wonen. Dat is nu dus al twee keer gelukt! Het voorprogramma van het optreden op 16 januari in Vredenburg, Utrecht werd verzorgd door Pieta Brown. Dit is de dochter van Greg Brown (uit z’n eerste huwelijk). In 2002 trouwde Greg Brown met Iris DeMent. Voor Greg Brown was dit z’n 3e huwelijk, voor Iris haar 2e. Tijdens het voorprogramma had ik al het idee dat er een zekere verwantschap was tussen Iris en Pieta, maar we konden geen van beiden bedenken hoe het zat.

Ik was veel minder onder de indruk van Pieta Brown dan ik van tevoren bedacht had. Hoewel het geluid prima was, vond ik het allemaal wat te veel kabbelen. Ik had bovendien moeite om Pieta goed te verstaan, en vond dat ze slecht articuleerde en wat murmelde. Kees was het eens met mijn analyse en fluisterde in m’n oor dat ze ‘haar mond eens echt open moest doen als ze aan het zingen was’. Van een paar andere aanwezigen hoorde ik later op de avond dat ze zeer onder de indruk van het voorprogramma waren. Het is dus allemaal zeer betrekkelijk…

Het optreden van Iris DeMent raakte me meer dan het voorprogramma. Van tevoren hadden we al besproken dat we een voorkeur zouden geven aan meer gitaarbegeleiding en minder pianobegeleiding, maar de praktijk bleek precies andersom te zijn. Ten opzichte van de oudere CD’s vonden we beiden dat haar stem iets meer geknepen klonk dan we van haar gewend zijn, maar we moeten niet vergeten dat zowel wij als Iris ouder geworden zijn natuurlijk. Ik word telkens weer geraakt door de stem van Iris en door de zeggingskracht van haar teksten. Voor mij was het duidelijk: ik was héél erg blij dat ik een kaartje voor dit optreden had!

Voorafgaand aan het optreden van Iris DeMent werden we vriendelijk (doch dringend) gevraagd geen foto’s en geluidsopnamen van het optreden te maken. Ik heb me daar netjes aan gehouden en alleen een paar foto’s van het optreden van Pieta Brown gemaakt. De foto’s van Iris DeMent in dit stukje komen van het Internet…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.