In de negentiger jaren van de vorige eeuw ben ik een paar keer met A.G. & Kate mee geweest als ze op tournee waren in Engeland. Onlangs vond ik van twee van deze tournees de plakboeken terug. Destijds hield ik aantekeningen bij die ik thuis uitwerkte. Ik heb bedacht dit per dag te publiceren op deze website. Vandaag het eerste deel van de tournee van januari en februari 1990 onder de titel ‘See England in 70 bookshops’. Enkele tientallen jaren geleden heeft dit verhaal – in een geheel andere vorm – ook in A.G. & Kate’s blad CAGMITOT (Country And Gospel Music In That Old Tradition) gestaan.

We beginnen vandaag dus een soort feuilleton op Birdeyes. Het verslag van ‘See England in 70 bookshops’ uit 1990 beslaat momenteel twee dikke orders (eentje daarvan staat op deze foto). Langzaam aan ga ik de inhoud van deze twee orders digitaliseren en krijgt u het verhaal stukje bij beetje te lezen…

In het voorjaar en ook in het najaar maakten A.G. & Kate vrijwel elk jaar sinds 1975 een tournee door Engeland. Nadat Kees Jansen (u wellicht bekend door zijn gebruik van een bekend merk bruingekleurde frisdrank) sinds kort een paar keer een paar weken mee op tournee geweest was. Bovendien had Kees enthousiaste verhalen verteld over zijn verblijf in Engeland, mijn bloed was begonnen te kriebelen; A.G. & Kate hadden tijdens hun verblijven in het Noorden al een paar keer een voorzet gedaan om mij mee naar Engeland te krijgen.

Maar ik was nog nooit serieus op de voorstellen ingegaan. Meestal was tegen de tijd dat zij met hun voorstel komen, of mijn vakantietegoed aan snipperdagen al lang op, of ik had (naar mijn eigen bescheiden mening) een beter doel voor mijn vakantiegeld. In november 1989was het even iets anders; ‘k had een enorm tegoed aan overuren opgebouwd, dus… En ik was er bovendien vrij zeker van dat A.G. & Kate het onderwerp weer ter sprake zouden brengen, want één van de redenen van hun verblijf in Engeland is het feit dat ze daar beter uit de voeten kunnen met hun John Charles Wesley programma.

En gelijk maar een reisverzekering geregeld…

Zodra hun ‘magic words’ gesproken waren hapte ik gretig toe en konden de voorbereidingen voor een iets langer verblijf in Engeland gaan beginnen. Ik moest eerst naar m’n chef gaan en hem duidelijk zien te maken dat ik in 1990 vier weken vakantie wilde, en wel in februari! Enigszins verbaasd, want de voorgaande vier, vijf jaren was ik niet meer op vakantie in het buitenland geweest, gaf m’ n chef toe aan mijn plannen.

Ik ben gelijk maar naar het gemeentehuis geweest voor zo’n nieuw (mooi rood) paspoort. De volgende dag heb ik snel A.G. & Kate weer gebeld, want op dat moment was voor mij het ‘point of no return’ al bijna bereikt. Kate heeft vervolgens de gastadressen in Engeland al dan niet schriftelijk benaderd om te proberen mij op verschillende plekken  ‘onderdak’ te brengen. Voor het geval dat dit moeilijk zou gaan worden had ik mij bereid verklaard om natuurlijk ook wel een paar nachten in een ‘bed en breakfast’ (‘B&B’ in goed Engels) te willen overnachten. Bovendien had ik ook het plan opgevat om m’ n slaapzak maar mee op vakantie te nemen.

A.G. hield na een concert hier in het Noorden (het was na een optreden in Mussel geloof ik…) z’n ontmoedigingsspeech onder het motto: ‘you know, life on de road is tough…’. Hij sprak over het desnoods op de grond onder de Landrover moeten slapen, over een ‘starvation-diet’ en nog veel meer zaken die mij zouden moeten ontmoedigen. Ik zou onder andere héél had moeten werken, en elke dag de Landrover uit en in moeten pakken. Bovendien zou ik analoog aan hetgeen Kees al een paar keer eerder gedaan had, een verhaal voor de CAGMITOT (Country And Gospel Music In That Old Tradition) moeten schrijven. Als ik akkoord zou gaan met al deze verzwarende omstandigheden, dan zou ik na het concert in Rijen waarop de nieuwe LP (‘Come O Thou traveller unknown’) uit zou komen kunnen blijven plakken.

En dan zou ik óf met A.G. & Kate meegaan indien de LP klaar zou zijn, of met Henri de Ridder meegaan indien de LP een paar dagen later klaar zou zijn. Henri had namelijk het plan opgevat om ook een paar dagen naar Engeland te gaan om daar banjo’s te kopen en misschien wat oude boeken mee te nemen. Hij had al één passagiere (de bloemiste aan wie hij z’n droogbloemen levert. Wat een vorm van klantenbinding!) maar er zou best nog eentje bij kunnen. Gelukkig was voor het eerst in de carrière van A.G. & Kate de nieuwe LP op tijd klaar en dat betekende dat ik gewoon met A.G. & Kate (en dus een paar dagen langer) mee zou kunnen gaan. Ik had al het plan opgevat een vakantiedagboek bij te gaan houden als basis voor het nog te schrijven verhaal. Met Kees heb ik druk gediscussieerd over de titel en om hem te plagen had ik in eerste instantie maar besloten dit verhaal ‘vakantiewerk’ te noemen, met de nadruk op vakantie. Hoe de uiteindelijke titel tot stand kwam leest op op een een bepaald moment vanzelf…

Volgende deel

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.