Een paar dagen terug vond ik, na lang zoeken op Delpher, dit stukje uit de Leeuwarder Courant van 26 januari 1990. Waarschijnlijk had Hendrik Huitema destijds deze krant meegenomen naar A.G. & Kate; ‘k heb het namelijk in geen enkele andere krant kunnen vinden...

Zaterdag 27 januari 1990; de tweede vakantiedag
Omdat we zo verschrikkelijk laat naar bed gegaan waren, was deze vogel de volgende dag pas om 11:15 uur weer aanspreekbaar. Kate niet, die was om 09:00 uur al op, maar die was/is ook veel verstandiger dan wij mannen en ging/gaat (vrijwel altijd) op tijd naar bed. Ik bracht de eerste paar uren van de ‘ochtend’ door met veel zwarte koffie.

Later at ik een paar broodjes en las de verschillende aanwezige kranten. De storm en de daardoor veroorzaakte schade waren wel de hoofdzaken uit alle kranten van voorgaande paar dagen. Ik las een sneu bericht over een vrouw uit Zaandam die bijna 13.000 gulden leende bij de bank voor de aanschaf van een auto en het te gevaarlijk vond om dit geld in haar tasje te doen. Ze hield het gewoon vast en liep naar buiten. De wind kreeg vat op het geld en de rest kunt u raden… A.G. en Hendrik kwamen uiteindelijk ook uit hun bedden tevoorschijn en langzaam maar zeker begonnen er plannen te ontstaan om samen met Hendrik naar Tilburg te gaan. Verschillende platen- en boekenzaken daar oefenden een behoorlijke aantrekkingskracht op ons uit en tegen een uur of drie begaven we ons naar Tilburg. De boekenzaken moesten tot nader order uitgesteld worden, want we brachten veel te veel tijd door bij Van Leest en Tommy (beide platenzaken). Bij Van Leest is het voornamelijk druk, druk en nog eens druk, maar wat wil je, het is zaterdag en half Tilburg liep in de binnenstad. Bij Tommy vond ik een LP met blues van Geoff Muldaur, de te vroeg overleden echtgenoot van Maria Muldaur. Bovendien kocht ik daar, voornamelijk uit frustratie omdat ze geen CD’s van Alan Taylor hadden, een CD van Christy Moore. Ik herinner mij dat ik zowel de LP als de CD erg mooi vond, maar omdat ik ze beslist niet mee naar Engeland wilde nemen had ik ze maar in eerste instantie met Hendrik meegegeven. Hendrik zou ze uiteindelijk wel een keer naar Hoogezand sturen.

Deze platenzaak werd in 1974 opgericht door Peter Luijten aan de Korvelseweg. Later verhuisde de winkel naar de Nieuwlandstraat en kwam er een tweede vestiging aan het Piusplein. Daarna verhuisde de zaak naar winkelgalerij Heuvelhof en uiteindelijk naar een pand op de hoek van de Nieuwlandstraat en de Mariastraat. Tommy werd een van de drie bekendste platenzaken in Nederland en had een groot en breed muziekassortiment, zowel nieuw als tweedehands. Later werden er ook stripboeken verkocht. In 2007 werd de winkel gesloten en verloor Tilburg een van zijn meest aansprekende speciaalzaken van de laatste decennia.

Onze warme maaltijd gaf een klein probleem want Hendrik vond het te moeilijk om een keuze te maken, bovendien had hij niet zo erg veel contant geld meer op zak. Uiteindelijk belanden we bij de Burgerking in het centrum van Tilburg waar we ons tegoed deden aan twee Whoppers, dit is ‘Burgerkings’ voor hamburger. Al met al betaal je toch nog een vrij redelijk bedrag voor een nogal steriele hap in een vrijwel geheel uit plastic opgetrokken omgeving. Wel gaf dit ons de gelegenheid rustig verder in onze kranten te lezen, het was dus ook geen wonder dat we pas na zo’n 2½ uur weer naar buiten kwamen! Voor mij was deze maaltijd beslist geen opsteker.

Een wandeling naar het huisadres van Henri de Ridder leerde ons dat die beste jongen jammer genoeg niet thuis was, dus moesten we maar eens weer naar de Grand Ole Opry, meenden we. Hier troffen we A.G. & Kate vergezeld van Kees Jansen en Rian in ’t Groen aan. Beiden waren, samen met A.G. & Kate, beiden drukdoende met de voorbereidingen voor de op handen zijnde  Engelse tournee. Op de TV was een speelfilm naar een boek van Stephen King – ik geloof ‘Salem’s Lot’ – te zien. Niemand keek naar de TV, maar dat gaf verder niks, hij bleef aan… Om 01:30 uur hield ik het voor gezien en kroop in m’n groene slaapzak op de ‘groene kamer’, vlak boven Okkey’s verblijf in de stal. Ik hoopte dat Okkey zich die nacht wat zou kunnen inhouden en ik lekker zou kunnen slapen…

Vorige deel Volgende deel

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.