We kregen te horen dat, nadat we The Country Gentlemen en Joe Val & The New England Bluegrass Boys al hadden kunnen zien, nu de groep Spectrum in Harpel zouden kunnen gaan zien. Deze band was in 1981 net nieuw gevormd en bestond uit Bela Fleck; Mark Schatz (beiden kwamen uit Boston en hadden eerder al op de straten van Boston samengewerkt); Glen Lawson en Jimmy Gaudreau. Jimmy had indertijd bij The Country Gentlemen gewerkt en had daardoor al de nodige aanzien bij ons (nog voor we hem hadden gezien/gehoord). Bela Fleck was de meest progressieve banjoïsten die we konden bedenken; dat leek ons ook interessant. Van de beide anderen hadden we nog niet eerder gehoord, maar het beloofde een fantastisch optreden te worden…

Volgens mij kwamen de mannen met de bus van de Belgische band Smoketown Strut naar Harpel gereden en was het ook even spannend of ze überhaupt op tijd zouden zijn. Dat verschillende bands de afstand naar Harpel niet helemaal goed konden inschatten hebben we overigens veel vaker meegemaakt… Ik heb één de bandleden van Smoketown Strut bij het vertrek van Spectrum (de volgende dag) horen zeggen dat het tijd was om te gaan rijden ‘vermits ze nog een stortbad willen bekomen’… Kortom, het waren mannen die het ook iets minder nauw namen met de te verwachten reistijden; er waren trouwens erg veel bands die inschattingsfouten maakten over het gemak waarmee ze naar Harpel zouden rijden…

Ik herinner me een wat melig optreden waarin trouwens uitstekend gemusiceerd werd. Wat dat betreft werden we op onze wenken bediend. We hebben de band – in deze samenstelling – helaas maar één keer gezien. De band Spectrum heeft uiteindelijk maar een paar LP’s gemaakt. Later in 1981 werd Bela Fleck gevraagd om naar The New Grass Revival te gaan (hij bleef daar uiteindelijk 9 jaar). Tegenwoordig is Bela getrouwd met Abigail Washburn en samen met haar treedt hij ook op… Van Glen Lawson vond ik onlangs een CD op Amazon. Ik heb ‘um niet aangeschaft, maar het geeft wel aan dat Glen nog steeds muzikaal actief is… Van Jimmy Gaudreau en Mark Schatz weet ik het niet zo goed…

Aanvulling van Pieter Groenveld (op 30 mei ’18): Harry, mooie foto’s van Spectrum. Mark Schatz is de meest gevraagde en werkende bassist die ik ken. Hij speelde onder andere met de Bluegrass Album Band; Nickel Creek; Tony Rice en vele anderen. Twee jaar(?) geleden was hij hier nog even met The Claire Lynch Band en nu zie ik hem ook regelmatig met The Jeff Scroggins Band. Jimmy Gaudreau heeft daar na nog met The Second Generation gespeeld, en vele jaren in The Tony Rice Unit. Ook heeft hij later hier nog voor SCR de Jimmy Gaudeau’s Bluegrass Unit ‘Live in Holland’ opgenomen. Ook trad hij in de U.S. vaak op met Bill Clifton en met Moondy Klein.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.