A.G. & Kate waren toch al in het Noorden voor een optreden en wat zou het aardig zijn als er wat werk bij zou worden gezocht. A.G. & Kate hadden – jaren eerder – de keuze gemaakt om van de muziek te leven en hun eigen koers te varen. Een keuze die je aan de ene kant héél veel vrijheid geeft, maar eentje die je – aan de andere kant – ook héél erg afhankelijk maakt. Afijn, er werden allerlei mogelijkheden gezocht waar ze op konden treden om toch wat te verdienen…

Ik herken op de foto’s (1) de Onstwedder Gaarven, de jaarlijkse openlucht-tentoonstelling van oude ambachten in Onstwedde; (2) het studiootje op zolder van Gezienus Blok in Emmercompascuum. Hij was al sinds jaar een dag een bekende op allerlei (huis)concerten en optredens en toentertijd een verwoed zendamateur; en (3) een optreden in het Schepershoes in Balloo (een plek waar ze nog veel vaker zouden komen); en verder meende ik nog (4) foto’s te zien van een optreden in het psychiatrische ziekenhuis Licht & Kracht in Assen (inmiddels zijn deze gebouwen afgebroken). Een scala aan optredens dus. Sommigen waren leuker om te doen, sommigen waren een stuk minder leuk maar wel weer leuk voor de inkomsten. Ik reed met  Rienk mee naar sommige van de optredens, maar ik herinner me ook dat ik samen met A.G. & Kate in de Landrover zat. A.G. reed (altijd), Kate navigeerde (altijd) en ik was dan de passagier…

In de tijd van de foto’s van dit blogje had ik net een jaar een vaste baan bij Avebe. Ik ging elke dag vanuit Stadskanaal samen met een collega naar Foxhol toe om daar mijn werk te doen. Ik had bewondering voor de vrijheid van het leven van een artiest. Het leven van A.G. & Kate maakte ik dan van iets naderbij mee, maar die vrijheid… Dat leek me wel wat… Nu zijn we ruim 37 jaar verder… Ik werk nog steeds bij Avebe; niet meer in Foxhol, maar in een prachtig nieuw gebouw in Groningen. Maar dat gevoel van vrijheid… Aan de andere kant weet ik ook dat het hard werken is – niet optreden is dus geen inkomen. Ga je dan concessies doen om populairder te zijn, of blijf je trouw aan je zelf? A.G. & Kate hebben altijd hun eigen plan getrokken.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.