Rienk Janssen was (en is) een liefhebber van pure bluegrass. Dat gegeven bepaalde in belangrijke mate de artiesten die we in Harpel te horen kregen, en als gevolg daarvan werd bluegrass ook een belangrijk onderdeel van mijn platenverzameling. Voor mij waren er echter ook uitzonderingen. Mijn allereerste LP was er eentje van John Denver (‘Back home again’) en over de loop der jaren heb ik een groot aantal van zijn LP’s in mijn verzameling gehad. Precies hetzelfde was er aan de hand met The Dubliners. Ik had tijdens een Engelse les van meester Tjoelker op de HAVO in Stadskanaal een keer muziek van The Dubliners (met Luke Kelly) gehoord en vond het mooi. Dat is precies het punt waar het verzamelen begint zullen we maar zeggen.

Toen ik in de gaten kreeg dat The Dubliners op zouden treden in Groningen was dat ook een kans om niet te laten lopen. Volgens mij traden ze op in wat nu Martiniplaza is, maar dat weet ik niet meer. Luke Kelly, één van de oprichters van The Dubliners was er niet (meer) bij. Luke was in 1984 overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Voor mij was Luke Kelly synoniem met de band, maar toch vond ik dat ik naar het optreden moest gaan.De band bestond in 1985 uit: Ronnie Drew (vocals, guitar); Barney McKenna (Irish tenor banjo, mandolin, melodeon, vocals); John Sheahan (fiddle, mandolin, tin whistle, concertina); Seán Cannon (vocals, guitar); en Eamonn Campbell (guitar, mandolin). Het mooie van dit optreden was dat ik van te voren had bedacht dat ik mijn camera mee zou nemen om wat foto’s te maken. Ik ben nog steeds aardig tevreden over het resultaat.

Over de loop der jaren verschoof mijn muzikale smaak een beetje. Ik ging me meer en meer op bluegrass richten en vond dat de dingen die daar niet bij hoorden ook uit mijn verzameling moesten verdwijnen. Ik weet nog dat ik mijn LP’s van John Denver en van The Dubliners via Rienk Janssen te koop heb aangeboden. Volgens mij heeft Harry Mulder ze indertijd allemaal tegelijk in één koop aan zijn verzameling toegevoegd. Nu we zo veel jaren verder zijn vraag ik me af wat me toentertijd heeft bezield, maar gelukkig heb ik de foto’s van dit optreden van The Dubliners nog wel…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.