Toen ik – dankzij Rindert Venema – ergens aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw voor het eerst bij Joke & Rienk Janssen thuis in Harpel op bezoek kwam was Rienk al jaren druk in de weer geweest met het blad Strictly Country. Het bleek een blad te zijn dat eens in per twee maanden verscheen. Het zal duidelijk zijn dat ik daar een abonnement op wilde hebben. In die tijd was de Strictly Country een (beetje oneerbiedig) stapeltje A4’tjes met een nietje erdoor. Natuurlijk wilde ik ook wel meewerken aan het ‘vergaren’. Hierbij werden door de gehele woonkamer stapeltjes A4’tjes gelegd (in de juiste volgorde natuurlijk), waarna je met een aantal mensen een vaste route langs de stapeltjes aflegde en aan het einde van de route een complete Strictly Country in handen had (maar nog zonder nietjes). Nadat één van ons met de elektrische nietmachine in de weer was geweest was er een ‘echt’ blad ontstaan dat naar de abonnees verzonden kon worden. Toen na 25 jaar hard werken de 100e editie van de Strictly Country in zicht begon te komen begon zich bij de redactie (Rienk dus) een plan te vormen daar extra aandacht aan te besteden. Rienk schreef een (jubileum)boek, en er werd een optreden in Diever georganiseerd om het hele gebeuren extra luister bij te zetten. Ik heb al sinds 1987 het boek ‘Say Pardner, Strictly Country in Nederland’ (ISBN # 90-9002003-9) in de kast staan en gebruik dit kloeke boek (223 bladzijden) nog regelmatig als naslagwerk. In het Bluegrassmuseum in Owensboro, Kentucky is de volgende toelichting te vinden op het blad Strictly Country.

Strictly Country Magazine was started by Rienk Janssen in 1971. It was a direct result of Janssen’s interest in bluegrass music, which began in the early 1960’s, and his belief that there needed to be a publication devoted to bluegrass and country in The Netherlands. Janssen started a Jim Reeves fan club in 1964 which became so popular it outnumbered the members of the Beatles fan club in The Netherlands. In April 1971, Strictly Country Magazine was first released with 100 subscribers. Strictly Country Magazine was theoretically started to cover all country music, but Janssen focused on what he liked, bluegrass and old-time. Janssen then moved to a large farm country and began to host bluegrass concerts in the living room because, as he says: ‘Bluegrass and old-time music are genres that are not really made for large halls and big stages. If you really want to enjoy the music, it has to be played right in front of you, where you can see the fingers of the musicians and the tonsils of the singers’. His house became known as ‘The Home of Strictly Country’. European touring artists as well as American ones have played at Janssen’s home, including Bill Clifton, Charlie Moore, Peter Rowan, and the Nashville Bluegrass Band.

Ik maakte met enige regelmaat foto’s voor de Strictly Country en los van het feit dat ik graag foto’s maakte vond ik het natuurlijk geweldig leuk om af en toe foto’s van mij in de Strictly Country terug te zien – ik denk dat de omvang van mijn archief wat dat betreft ook een beetje met dat ‘eergevoel’ te maken heeft gehad. Een aantal van mijn foto’s zijn ook in het jubileumboek terecht gekomen – een feit waar ik nog steeds trots op ben. Al met al was het dus wel een dingetje, die 100e aflevering van ‘het blad’. Waarschijnlijk omdat het Strictly Country Festival ook in Diever georganiseerd werd was het aannemelijk om daar een optreden te organiseren. Het programma zag er fantastisch uit: A.G. & Kate (NL); Alabama Country Boys (NL); Jerrycan (NL); Jimmy Geaudreau’s Bluegrass Unit (USA); Peter Rowan (USA); The Country Ramblers (NL). Ruim voldoende om ons als aanwezigen een mooie avond te bezorgen. Voor mij (maar da’s erg persoonlijk natuurlijk) was Peter Rowan de ster van de avond. ‘k Heb sinds ik de man voor het eerst op zag treden altijd een ‘soft spot’ voor hem gehad…

Naschrift: Door Bert Nobbe werd ik gewezen op twee foutjes in deze post. Strictly Country verscheen eens per twee maanden in plaats van eens per kwartaal. Verder wist Bert te beargumenteren dat het jubileumconcert niet in oktober maar op 7 november werd gehouden. Dankjewel voor deze aanvullingen Bert!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.