Programma (op alfabetische volgorde): A.G. & Kate (NL)  Egbert Meyers (NL)  John McCutcheon (USA)  Judy Carrier (USA)  Lloyd Pillow (USA)  New Lowland (NL)  Sacred Sounds of Grass (BRD)  Spruce Pine (NL).

Bij het uitzoeken van de gescande negatieven in mijn archief stootte ik afgelopen weekend op een klein mysterie. Tot mijn grote verwondering bleek ik in 1987 geen foto’s gemaakt te hebben van het jaarlijkse Strictly Country Festival in het Openluchttheater in Diever. Dat vond ik een beetje raar… Om dit raadsel op te lossen ben ik de online krantenarchieven op Delpher maar weer eens ingedoken om te controleren of er dat jaar überhaupt een festival in Diever werd georganiseerd. Vervolgens kwam ik tot de ontdekking dat in 1986 de 5e editie van dit festival werd georganiseerd en in 1988 de 6e editie. Ik vond een stukje uit de Leeuwarder Courant van 12 augustus 1988 waarin melding gemaakt werd van ‘een onderbreking vorig jaar’. Blijkbaar was er dus sprake van een schrikkeljaar en lag het niet aan mijn manier van archiveren. Wel is het zo dat ik eind 1987 ~ begin 1988 een aantal optredens gemist. Een auto-ongeluk in oktober ’87 zorgde ervoor dat ik (1) een aantal maanden behoorlijk aan huis gekluisterd was en (2) dat ik vanwege de total loss van m’n toenmalige auto sowieso een vervoersprobleem had.

Deze editie van het Strictly Country Festival was er eentje waar ik me behoorlijk op verheugde. In 1985 was er op Rounder Records een LP van John McCutcheon en Si Kahn uitgebracht onder de titel ‘Sign of the times’. Bij elk bezoek dat ik aan Joke & Rienk Janssen in Harpel bracht (en dat waren er behoorlijk wat) bleek deze LP vaak op de draaitafel te liggen. John McCutcheon zou optreden op deze editie van het Strictly Country Festival en daar verheugde ik me enorm op! A.G. & Kate hadden in deze periode een kleine tournee met de (gepensioneerde) Lloyd Pillow georganiseerd. Lloyd en z’n vrouw waren (volgens mij voor het eerst) naar Europa gekomen en genoten met volle teugen van alles wat ze meemaakten. Op de foto bovenaan deze post is Lloyd Pillow samen met A.G. & Kate te zien.

John McCutcheon is al tientallen jaren één van de meest bekende hammered dulcimer spelers. Ik had dit nog nooit ‘in het echie’ gezien en vond het niet alleen fascinerend om te zien, maar ook erg mooi om naar te luisteren. Zowel de optredens van Judy Carrier en Lloyd Pillow waren fijn om mee te maken. Qua optredens was het sowieso een iets ander festival dan we eerder hadden meegemaakt; we werden deze keer verwend!. Er stonden drie Amerikaanse artiesten op het programma, verder nog een band uit Duitsland en nog vier (!) groepen uit ons eigen land! Ik herinner me nog dat Rienk Janssen de bassist was van Spruce Pine…

Hoewel het jaren geleden is dat ik een dergelijk festival bezocht heb denk ik er met veel plezier aan terug. Het Openluchttheater in Diever is (nog steeds) een mooie plek en ‘k ben van mening dat altijd erg veel geluk gehad hebben met zo’n mooi festival op zo’n mooie plek mee te kunnen maken. Ik heb het al vaal geschreven op deze site, maar het blijven fantastische herinneringen!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.