Het tweede stukje dat ik op deze website zette ging over een optreden van A.G. & Kate en de Brabantse band Relaxation in de woonkamer van Joke en Rienk Janssen in Harpel (in de buurt van Vlagtwedde). Lange tijd dacht ik dat dit optreden op 19 mei 1979 in ‘The Home of Strictly Country’ in Harpel het eerste huisconcert was wat ik op die plek bezocht heb. Ik genoot die avond met volle teugen en maakte een aantal foto’s die ik ongeveer 5 jaar geleden op Birdeyes zette. Ik was er tot een paar dagen geleden nog steeds van overtuigd dat dat optreden het eerste huisconcert in Harpel was wat ik bezocht had. Niet dat zoiets echt belangrijk is, maar toch…

Een prachtige foto! De Bluegrass Clodhoppers met Charlie Moore in het midden. Helemaal links Red Rector en daarnaast Bill Clifton… Foto gevonden op de Charlie Moore Facebook pagina.

Een paar weken geleden zette Dennis Schut een filmpje van Charlie Moore op Facebook met het bericht dat het eerste filmpje in een serie van vier filmpjes zou zijn. Bijzonder, want er is nauwelijks bewegend beeld van Charlie Moore te vinden. Het idee van de vier filmpjes is dat er elke adventszondag een nieuw filmpje gepost wordt. Waarom? Op kerstavond 1979 (circa 9 maanden na het optreden in Harpel) overleed Charlie Moore en Dennis was (en is) nog steeds een groot fan. Om toch aandacht voor de muziek van Charlie Moore te vragen post Dennis Schut – in zijn rol van beheerder van de pagina – de filmpjes op de Charlie Moore Facebook pagina. Dat vind ik een mooie gedachte en een mooi initiatief!

Nog zo’n prachtige oude foto (nu bij A.G. & Kate thuis in Rijen, Noord Brabant). Helemaal links Lois en Charlie Moore, precies in het midden zit Kate, vervolgens A.G. (en hun hondje Sheppey) en helemaal rechts Dennis Schut. Foto gevonden op de Charlie Moore Facebook pagina.

Die vier filmpjes zetten me aan het denken. Ik weet nog goed dat ik bij het optreden van Charlie Moore in Harpel geweest ben; ik werd die avond meegenomen door mijn schoolvriend Rindert Venema (die had toen al een auto; een mooie groene Citroen 2CV). Foto’s van dat optreden in ‘The Home of Strictly Country’ heb ik echter niet in mijn archief. Waarschijnlijk omdat ik m’n camera toen nog niet had aangeschaft. Zou ik het dan al die jaren verkeerd gezien hebben? In mijn gedachten het eerste en het tweede huisconcert omgewisseld? Zou het dan toch zo zijn dat ik eerder bij het optreden van Charlie Moore geweest ben dan bij het optreden van A.G. & Kate en Relaxation? Dat moest geverifieerd worden! Gelukkig heb ik Rienk Janssen’s boek ‘Say Partner, Strictly Country in Nederland’ (uit januari 1988) nog in de kast staan. Wellicht zou daar de oplossing van dit mysterie te vinden zijn. Dat bleek inderdaad zo te zijn…

Joke en Rienk Janssen organiseerden het eerste huisconcert in hun eigen woning in Harpel op 13 december ’78. Dat was een optreden van A.G. & Kate. Het tweede optreden bij Joke en Rienk thuis was een optreden van Charlie Moore (op 6 maart 1979). Dat was natuurlijk héél bijzonder! Een echte Amerikaanse bluegrassartiest die een optreden in een dorpje als Harpel (amper een paar honderd inwoners) verzorgde. Ik was erbij, maar ‘k was niet in staat om foto’s te maken – ‘k had destijds nog geen camera. Om eerlijk te zijn was het optreden van Charlie Moore in Harpel waarschijnlijk de directe aanleiding voor mij om zelf een camera te kopen. Dit soort bijzondere momenten moesten natuurlijk vastgelegd worden.

Ik was dus laaiend enthousiast over datgene wat ik had meegemaakt. Sowieso enthousiast genoeg om een paar honderd gulden uit te geven bij de plaatselijke fotowinkel in Stadskanaal (een mooie Canon AE1). Ik had voor het eerst bluegrass gehoord en was behoorlijk onder de indruk geraakt. Meerdere LP’s van Charlie Moore werden aangeschaft (en grijs gedraaid) en een nieuwe hobby was geboren. Maanden later kon je mij nog steeds op m’n fiets in de omgeving van Stadskanaal aantreffen terwijl ik al fietsend luidkeels ‘The rebel soldier’ aan het zingen was…

En waar ik ook behoorlijk blij mee ben is de handtekening van Charlie Moore op één van de LP’s uit mijn platenkast…

Nawoord van Harry Vogel: Het beeldmateriaal bij deze post komt van de Charlie Moore Facebook pagina (dank aan Dennis Schut en aan Pieter Groenveld). Beeldmateriaal van het optreden in Harpel zou ik graag willen hebben, maar ik ben bang dat die zoektocht een erg moeilijke gaat worden. Ik ben van plan een tweede post te schrijven met Charlie Moore als thema. Daarin uiteraard de volgende twee filmpjes te plaatsen en me iets meer te richten op het gegeven hoe Charlie Moore ineens in Europa opdook en de beide Europese LP’s van Charlie Moore die in die periode opgenomen zijn…

Maar…
Charlie Moore trad op in Harpel…
Ik was er bij…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.