In de jaren dat ik met grote regelmaat naar allerlei (huis)concerten ging kwamen ook af en toe optredens in Noordpolderzijl voorbij. Destijds voor ik dat Noordpolderzijl ‘aan het einde van de wereld’ lag. Ik had in die tijd geen auto (meer) en was dus voor een groot gedeelte afhankelijk van mijn fiets en het openbaar vervoer. Vanuit Hoogezand was Noordpolderzijl in beide gevallen amper te doen. Toch ben ik wel een paar keer naar ’t Zielhoes geweest voor een optreden. Eén van die keren was een optreden van Si Kahn. In het geval van dit optreden van Si Kahn telden al de vervoersproblemen die ik had niet meer. Kees Jansen was toen op bezoek in Hoogezand en we bedachten dat we samen in de auto van Kees naar Noordpolderzijl zouden gaan. Ook Kees vond dat het ’t Zielhoes een enorm eind van de bewoonde wereld bleek te zijn…

’t Zielhoes gefotografeerd vanaf de Ommelanderzeedijk richting de Noordpolder. Links van het bestraatte gedeelte van de dijk (niet zichtbaar op deze foto) zijn de kwelder en het buitendijkse haventje van Noordpolderzijl aanwezig. Sinds een paar weken weet ik dat het geboortehuis van mijn vader ongeveer een kilometer verwijderd was van ’t Zielhoes. Nog steeds verwonder ik me over dat gegeven…
Daar waar land, lucht en water samenkomen, vind je aan de noordzijde van de Ommelanderzeedijk Noordpolderzijl. Van hieruit kun je uren kijken naar de Waddenzee met zijn meebewegende zandplaten en prachtige kleurschakeringen van de kwelders. Een weidse blik verruimt hier de geest en onthaast. Sinds 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Eb en vloed wisselen elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment veranderd. Hierdoor is het een uniek leefgebied voor zeldzame planten en diersoorten. In Noordpolderzijl is het ’s nachts nog echt donker. Hier, aan de rand van de bewoonde wereld, zijn de mooiste sterrenhemels te zien. Noordpolderzijl is de kleinste getijdenhaven van Nederland en leent zich uitstekend als startpunt voor een fikse dijkwandeling of een zwerftocht over de kwelders en het wad. Na de inpoldering van de Noordpolder in 1811 verloor het vissersdorpje Usquert haar open verbinding met de Waddenzee en ontstond Noordpolderzijl. ’t Zielhoes werd er gebouwd als sluiswachterswoning. De sluiswachter was ook havenmeester en kroegbaas, waar de vissers hun eerste borrel dronken was ze weer van zee kwamen en waar ze het laatste glas hesen bij vertrek. Door de jaren heen bleef Noordpolderzijl en het café een trekpleister voor de lokale bevolking, maar werd ook door anderen steeds meer ontdekt. Naast vele lokale, regionale en landelijke bekendheden vonden ook internationale bekendheden hun weg naar ’t Zielhoes. In ’t Zielhoes heerst de gezellige sfeer van eertijds. Naast een kop koffie, een drankje of een borrel is er ook een uitgebreide keuken waar men voor een snelle hap of voor een uitgebreide maaltijd kan kiezen. Ook kun je hier de echte huisgemaakte Groningse Poffert proeven. Ook worden hier regelmatig concerten gegeven met regionale, nationale en internationale groepen en artiesten. Zo werd er van de Amerikaanse singer-songwriter Jonathan Edwards een live album opgenomen.
Het kleinste buitendijkse zeehaventje van Nederland; het haventje van Noordpolderzijl.

Ik had Si Kahn in 1993 al eens eerder in Harpel op horen treden en was behoorlijk onder de indruk van de man en zijn materiaal. Si Kahn was (en is nog steeds) een begenadigd songwriter en schrijft nagenoeg al zijn eigen materiaal – een singer-songwriter dus. Daarnaast was Si Kahn in 1980 de oprichter van Grassroots Leadership, een Amerikaanse burgerrechtenbeweging die poogt mensen op een eerlijke manier, voornamelijk door middel van samenwerking, meer regie over hun eigen bestaan te geven. Het tekent de visie van Si Kahn op de manier waarop mensen samenleven en hoe het werkt met (on)recht en (on)rechtvaardigheid. De LP’s van hem waar ik in die tijd naar luisterde maakten dan ook grote indruk op mij. Ik was in die tijd zeer actief in de vakbond (CNV Vakmensen) en begreep daardoor goed waar hij over zong en sprak. Hij schreef zeker vier boeken over ‘community organizing’. De meesten daarvan zijn op zijn website terug te vinden (en een paar staan er in mijn boekenkast).

Grassroots Leadership founder Si Kahn got his start as a young activist and organizer in the Southern Civil Rights Movement as a member of the Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC). Si founded Grassroots Leadership in 1980 as a resource and training center for social justice organization building. Initially based in North Carolina, Grassroots Leadership worked throughout the South to help build progressive, multi-racial organizations to build power and create just organizations. Grassroots Leadership was one of the few organizations in the 1980’s and 1990’s to articulate in the board bylaws that no less than half of the board would be women and no less than half would be People of Color. In 1990, Grassroots Leadership spearheaded the Community Assets Campaign looking at the privatization of public resources as one of the phenomena rolling back many of the gains that the civil rights and labor movements had made in the 1960’s and 1970’s. The campaign initially focused on four forms of privatization — education, healthcare, water & utilities, and prisons. Recognizing the rise of mass incarceration and its disproportionate impact on African American communities, the campaign ultimately shifted to hone in on the private, for-profit prison industry and the fight against corporations profiting from the imprisonment of human beings. Today, Grassroots Leadership is a nationally recognized civil and human rights organization based in Austin and Houston, Texas, fighting to end prison profiteering and reduce reliance on criminalization through direct action, organizing, research, and public education.

Het was een prachtig optreden van Si Kahn! Mooie verhalen over de aanleidingen waarom bepaalde songs waren geschreven, samen met het publiek de refreinen meezingen… Kortom, we hadden een schitterende middag en genoten allebei met volle teugen. Een van de mooiste momenten echter was na afloop van het optreden. We zaten nog even met Si Kahn te kletsen en op een gegeven moment kregen we het over wadlopen. We vertelden hem het verhaal dat het bij eb mogelijk was om naar de eilanden te wandelen die je vanaf de bovenverdieping van ’t Zielhoes kan zien liggen. Terwijl we zo aan het kletsen waren pakte Si Kahn z’n gitaar en wat papier. Hij begon te spelen en hij begon te schrijven. Ter plekke waren wij er bij dat Si Kahn een nieuwe song schreef met als titel ‘Wadlopen’. Prachtig toch? Het nummer verscheen vervolgens in 2007 ook op zijn CD ‘Thanksgiving’; Strictly Country Records SCR-63 samen met het Nederlandse duo Ygdrassil (Linde Nijland en Annemarieke Coenders).

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.