Sinds Kees Jansen en ik op zaterdag 18 maart 2000 in de grote zaal van muziekcentrum Vredenburg in Utrecht (het was het Blue Highways Festival # 1) bij een optreden van singer-songwriter Iris DeMent waren geweest ben ik een fan van haar muziek. Toegegeven, ze heeft een geheel eigen geluid, een geluid dat niet iedereen gelijk aan zal spreken, maar ik vind het prachtig! Sinds die zaterdag in maart 2000 heb ik haar nog een keer gehoord, maar de dame gaat niet al te vaak op tournee. Toen ik in de gaten kreeg dat ze naar Groningen zou komen was ik dan ook vastbesloten om naar haar optreden op 20 oktober 2023 in de Stadsschouwburg in Groningen te gaan (het zou de 3e keer zijn dat ik naar een van haar optredens zou gaan). Toen ik afgelopen juni jarig was kreeg ik van één van onze jongens het kaartje cadeau. Wat was ik blij met m’n cadeau! Natuurlijk was ik sowieso blij met m’n verjaardagscadeaus, maar dat concertkaartje… Tja, daar was ik behoorlijk blij mee…

De Workin’on a World Tour van Iris DeMent staat in het teken van haar nieuwe album ‘Workin’ on a World’. In 2019 nam Iris weer eigen materiaal op in de studio, maar ze had het idee dat niet geschikt was als materiaal voor een album. Vervolgens brak de Covid-19 pandemie uit en stonden de plannen en optredens van Iris een tijd stil. Uiteindelijk was het haar stiefdochter Pieta Brown die bedacht dat het wel degelijk ‘album waardig materiaal’ was. In 2022 werden nog enkele nieuwe studio-opnamen gemaakt. In het voorjaar van 2023 werd ‘Workin’ on a World’ uitgebracht. In de loop van de jaren dat ik naar haar muziek luister neemt Iris steeds meer een politieke, maatschappijkritische positie in; iets wat mij erg aanspreekt. Dit nieuwe album is daarop geen uitzondering. Een journalist van The New York Times beschreef het album als volgt: ‘an album about DeMent’s ongoing quest to find her place, about passing the wisdom of the generation that came before her to the one that follows’ and ‘full of what might be called marching songs, which are meant to inspire listeners, to show them the hard road ahead and to spur them along’. Iets verder naar beneden in deze post heb ik haar song ‘Going down to sing in Texas’ geplaatst, met een toelichting op de song van haarzelf.

Twee van de optredens van haar tournee waren gepland in Nederland; de Stadsschouwburg in Groningen en het Ramblin’ Roots Festival in Utrecht. Ik vond het een mooi idee dat ik deze keer op de fiets naar een optreden van Iris DeMent zou kunnen gaan. Kees Jansen gaf aan dat hij het optreden in Groningen aan zich voorbij zou laten gaan. Ik had me al sinds mijn verjaardag – ruim vier maanden lang – op het optreden verheugd. Afgelopen vrijdag was het 20 oktober. Verbijsterd was ik toen ik een email ontving van SPOT-Groningen die het optreden georganiseerd hadden. Vanwege ziekte van Iris DeMent werd het optreden geannuleerd; maar niet getreurd, er zou naar een vervangende datum worden gezocht. Een uur later kwam een tweede email met de volgende tekst: ‘Eerder lieten we je weten dat het concert van Iris Dement wegens ziekt niet doorgaat en dat we nog op zoek waren naar een vervangende datum. Het is helaas niet gelukt om een vervangende datum te vinden. Je aankoopbedrag zal binnen enkele weken op je rekening terug worden gestort’. Een dag later las ik op het Internet dat ook haar optreden op het Utrechtse Ramblin’Roots Festival was afgelast (net als in Groningen ook vanwege ziekte van Iris).

Een zo eindigde mijn mooie droom die ruim vier maanden lang duurde…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.