Ik volg de activiteiten van Studium Generale in Groningen al meerdere jaren. Lang niet alles uit hun programma spreekt me aan, maar soms zijn er lezingen bij waar ik later nog van denk dat ik blij ben dat ik er bij was. Een paar jaar geleden schreef Geert Mak een boek waarin ‘Travels with Charly’ van John Steinbeck als leidraad gebruikte. Toen Geert Mak bijna op loopafstand van ons huis een praatje kwam houden over zijn nieuwe boek en John Steinbeck was dat natuurlijk fantastisch! Onlangs las ik weer iets waarvan ik dacht: ‘daar zou ik graag naar toe willen!’ Toen ik het ’s avonds aan P vertelde kreeg ik te horen dat ik dat dan maar gauw moest gaan regelen. Tegen betaling van slechts € 4,- was een kaartje snel geregeld en kon ik mij gaan verheugen op datgene wat zou gaan komen.

In Studium Generale Groningen werken de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen samen. SGG organiseert vernieuwende en multidisciplinaire activiteiten op het gebied van wetenschap, cultuur en maatschappij. Het gevarieerde programma, met onder andere lezingen, films en debatten, is gericht op een breed publiek van studenten, docenten en andere geïnteresseerden uit stad en regio. Studium Generale scherpt de geest en verbreedt je horizon.

Woensdagavond 6 februari ’24 was de datum dat de lezing gehouden zou worden in de aula van het Academiegebouw aan het Broerplein in het centrum van de stad Groningen. Een werkelijk prachtige plek! Het regende die avond heel hard, dus min of meer doorweekt kwam ik precies op tijd aangefietst. Er was nog een plekje op de eerste rij vrij… Historicus Michael Stewart Foley had een mooie lezing voorbereid waarin hij een goed doordachte analyse gemaakt heeft van het gedachtegoed van Johnny Cash aan de hand van allerlei secundair materiaal. Michael Stewart Foley heeft niet zelf met Johnny Cash gesproken; Johnny Cash was al overleden toen onze historicus aan z’n boek begon te werken. Hoe heeft hij dan überhaupt zijn boek kunnen schrijven?

Johnny Cash is rightly remembered as one of the greatest singer songwriters the United States ever produced. But today, few recall that the Man in Black was also a prominent social critic. In the tumultuous 1960s and 1970s, he wrestled publicly with how he felt about the Vietnam War, Indigenous rights, crime and punishment, the so-called generation gap, and how Christians should be more engaged with solving the problems facing American society. Above all, in the midst of the Civil Rights Movement, Cash underwent a dramatic but little-known public transformation in his stance on race, racism, and the struggle for Black equality. Historian Michael Stewart Foley will consider the political legacy of Johnny Cash, the man who walked the line, and possibly the most political American artist of his age.

Michael Stewart Foley is writer and historian of American political culture. He is the author of several books, including the prize winning ‘Confronting the War Machine: Draft Resistance During the Vietnam War’ (2003), and ‘Citizen Cash: The Political Life and Times of Johnny Cash’ (2021). He has served as historical advisor on a number of films and television shows, including Mad Men, and his writing has appeared in the New York Times, the Guardian, the Boston Sunday Globe, and the Daily Beast, among other news outlets. In collaboration with the United States Embassy and Americas Research Collective.

Een groot gedeelte van het werk – zo vertelde Michael Stewart Foley – was een uitgebreide en nauwkeurige analyse van de alle 58 afleveringen van The Johnny Cash Show die door het Amerikaanse ABC uitgezonden werden van 7 juni 1969 tot 31 maart 1971. De analyse betrof de (non)verbale communicatie tijdens de verschillende shows, de achtergronden van de verschillende songs die tijdens de shows te horen waren, maar ook een zorgvuldige analyse van de gasten in het programma in relatie tot de politieke tijdgeest van die tijd. Het leverde wat mij betreft een fascinerend beeld op van dingen die ik op een bepaalde manier wel wist, maar nu eigenlijk voor het eerst aanzienlijk scherper neergezet werden dan ik altijd gedacht had. Ik heb het grootste gedeelte van de avond geboeid op het puntje van mijn stoel gezeten en aan het einde van de avond nog even kort met Michael Stewart Foley gesproken.

Ik had het boek voor een aantrekkelijke prijs gezien en had het ook maar gelijk aangeschaft. Helaas komt het pas op 21 februari binnen, dus ik kan het niet meer door de schrijver laten signeren. Maar ik ga het zeker lezen!
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.