Toen Johnny Cash in 1990 optrad in het Thialf-stadion in Heerenveen had hij de avond daarvoor opgetreden in Alphen aan den Rijn. Ik weet dat sowieso mijn goede makker Bert Nobbe bij dat optreden is geweest. Eén van mijn wat vastere lezers daagde mij – inmiddels een hele tijd terug – uit en stelde dat hij het leuk zou vinden om iets over het optreden van Johnny cash in Heerenveen te lezen. Dat vond ik een uitdaging aan de ene kant, maar ook een probleem. Het was die avond niet toegestaan om foto’s te maken. Hoe zou ik m’n blogje moeten illustreren zonder foto’s? Delpher bracht uitkomst. Uiteindelijk was ik behoorlijk tevreden over de post in kwestie.

Een kleine selectie van stukjes die destijds in de verschillende landelijke dagbladen stonden. Voor degenen die zich erg op het optreden hadden verheugd een behoorlijke beproeving…

Verschillende mensen reageerden op de post in kwestie. Iemand uit Alphen aan den Rijn was daar ook bij. hij vroeg of ik mensen kende die ook bij het optreden op de voorgaande avond in Alpen aan den Rijn waren geweest. Ja hoor, die kende ik wel. Mijn goede makker Bert Nobbe. Of er contact met Bert opgenomen mocht worden? Men was van plan een documentaireachtig iets te maken naar aanleiding van het optreden van Johnny Cash in 1990 in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn. Ik vroeg aan Bert of hij z’n medewerking wilde verlenen. Bert vond het leuk om hierover gebeld te worden en wat vragen te beantwoorden.

Verder hoorde ik er niets meer van tot enkele dagen geleden. Ik kreeg een paar foto’s toegestuurd en een linkje naar de documentaire. Of dat iets zou zijn voor Birdeyes? Het liefst na 1 juni 2024 posten… Dat leek me wel wat. Ondertussen begin ik dan wel na te denken hoe een dergelijk stukje er uit zou moeten komen te zien… De beide optredens, zowel die in Alphen aan den Rijn als die in Heerenveen hadden een behoorlijke aanloop. Tot twee keer aan toe werden de optredens (vanwege ziekte van Johnny Cash) uitgesteld. Cor Sanne organiseerde het optreden in Alphen aan den Rijn.

May 19, 1990, Dear Cor, I regret not being able to be with you for the June concerts, but I do look forward to seeing you and Jans when I return to Europe in October. Until then, Your friend, Johnny Cash.
Zo’n drieduizend mensen juichten in oktober 1990 toen wereldster Johnny Cash op het podium in Alphen stond. Toch was het lange tijd de vraag of Cash wel naar de Rijnstreekhal zou komen. De wereldberoemde zanger had tot twee keer toe het optreden afgezegd. Een groots optreden van Johnny Cash in de sporthal van Alphen. Het klinkt als een onmogelijk contrast. Toch was het een werkelijkheid op 26 oktober 1990. Voor organisator Cor Sanne uit Nieuwkoop was het een droom die na jaren eindelijk uitkwam. Met zijn managementbedrijf zit hij al decennialang in de wereld van countrymuziek. Op die manier leerde hij de countryster kennen. ‘De eerste keer dat ik Johnny Cash ontmoette was op 26 februari 1972’, weet hij nog goed. Cash vierde toen zijn veertigste verjaardag tijdens een optreden in Amsterdam. ‘Ik vroeg aan de organisator of ik Cash mocht ontmoeten. Twee dagen later kreeg ik een brief dat ik van harte welkom was bij de RAI’. Tijdens het oefenen werden de twee mannen aan elkaar voorgesteld. Al snel ontstond een warme band tussen hen en in de decennia erop volgden meerdere ontmoetingen, onder meer in Londen en Nashville. Rond diezelfde tijd begon Sanne in Nederland met zijn eigen boekingsbedrijf CMS Productions. Ondanks succesvolle optredens met grootse artiesten liep zijn bedrijf ruim tien jaar later op de klippen met een faillissement. ‘Dat was iets waar ik me voor schaamde. Ik merkte soms dat er op mij werd neergekeken’. Voor Sanne was het de druppel toen hij op straat een denigrerende opmerking hoorde. ‘Ik was uit op revanche en dacht: Wacht maar. Ooit haal ik Johnny Cash naar Alphen’. Na jaren knokken en een doorstart met zijn bedrijf kreeg de Nieuwkoper het dan eindelijk voor elkaar; op 23 maart 1990 zou Cash een optreden geven. ‘De enige locatie in Alphen waar je wat mensen kwijt kon, was een sporthal: de Rijnstreekhal’, vertelt Sanne. ‘We zorgden ervoor dat de kleedkamers mooi versierd werden. Er werden tafelkleedjes neergelegd met fruitmanden, zodat alles er keurig uitzag’. Tevergeefs, want kort daarna kwam slecht nieuws uit de Verenigde Staten. Cash kon niet naar Alphen komen, want hij onderging een operatie aan zijn kaak, zo liet zijn tandarts uit New York weten. ‘Intussen waren er al 2500 kaarten verkocht. Vanuit mijn huis hebben we iedereen gebeld met het vervelende nieuws’, weet Sanne nog. ‘Zo’n 12 man konden we niet bereiken. Die stonden uiteindelijk voor niks bij de ingang van de Rijnstreekhal. Die hebben we keurig opgevangen’. Een nieuwe datum werd geprikt op 1 juni 1990. ‘Maar een week van tevoren kregen we opnieuw bericht. Cash had nog steeds problemen met zijn kaak’, blikt Sanne terug. ‘Nu begon het toch wel spannend te worden. Mensen die een kaartje hadden, werden wat wantrouwig. Daarom schreef de arts in New York een officiële verklaring, zodat voor iedereen duidelijk was waarom het optreden opnieuw niet doorging’. Drie keer is scheepsrecht. Op 26 oktober kwam Cash dan echt aan in de Rijnstreekhal. ‘Zodra hij op het podium stond, kwam er vanuit de zaal een oorverdovend lawaai’, weet Sanne nog. ‘De zaal was vrijwel volledig donker in het begin. Zodra zijn postuur op het podium te zien was, had hij de aandacht van iedereen. Het optreden was legendarisch. Het gebeurt natuurlijk niet veel dat een wereldster naar Alphen komt’. De tickets hadden een bedrag van 55 tot maximaal 75 gulden. ‘In die tijd was dat een hoop geld’, weet de Nieuwkoper. ‘Toch waren de duurste tickets als eerste uitverkocht’. De problemen die Cash met zijn kaak had, zijn daarna nooit volledig weggegaan. ‘Dat was tijdens het concert ook te merken’, vertelt Sanne. ‘Soms kuchte hij even en dan bood hij zijn excuus aan. Mensen vergaven hem dat uiteraard meteen’. De dag erna ging Sanne met zijn vrouw naar het hotel waar Cash verbleef. ‘Daar zaten we aan het ontbijt, toen Cash vroeg hoeveel verlies ik had gemaakt door de eerdere afzeggingen. Ondanks dat ik aangaf dat hij zich daar niet druk over hoefde te maken, stond hij erop om een cheque uit te schrijven. Dat was een erg genereus gebaar. Cash hoefde dat niet te doen, maar hij liet hier zijn sympathie zien’. Algemeen Dagblad, 13-09-2020.

En dan overdenk je de dingen die zo’n puur uit toeval ontstane samenwerking heeft opgeleverd. Allerlei mooie nieuwe gezichtspunten over datgene wat er bij komt kijken om optredens te organiseren. Mooie persoonlijke inzichten en kleine feitjes waar ik nog nooit eerder over had nagedacht. Ik ben blij met dit soort toevalligheden!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.