Afgelopen week stuurde Kees me een clipje van YouTube over de geschiedenis van de country muziek. De begeleidende tekst in het mailtje was ultra kort; het was (slechts) de titel van dit stukje… Het bleek deel 1 van een hele serie te zijn die door de BBC is uitgezonden. In deel 1 komt The Carter Family uitgebreid aan de orde. Dat bracht allerlei herinneringen los… Geen wonder dat hij me van dit clipje op de hoogte stelde, want in 2002 zijn Kees en ik naar Londen geweest voor een conferentie over de rol van The Carter Family in de Amerikaanse muziek. Toentertijd was dat voor ons een enorme onderneming…

Ik ben gelijk maar weer ‘de archieven’ ingedoken. De foto’s die ik van het evenement gemaakt heb bleken verloren te zijn gegaan; totaal onvindbaar! Harry in paniek! Gelukkig had Kees het een en ander wel goed bewaard. Ik had nog wel een mapje liggen met transcripties van alle lezingen; en transcripties van alle interviews die we hadden gedaan. We hebben toen – waarschijnlijk in 2003 of zo – een reeks van artikelen in het blad Strictly Country geschreven over datgene wat we mee hadden gemaakt. Bill Clifton was zo vriendelijk om een interview met Jeanette Carter te doen. Wij hadden Bill de vragen opgestuurd en kregen na verloop van tijd een cassettebandje toegestuurd waar we mee aan de slag konden. Wat waren we dan ook tevreden en trots dat we Jeanette Carter ook daadwerkelijk hebben ontmoet en met haar gesproken hebben.

Tijdens de conferentie hebben we ook nog afspraken gemaakt en gesproken met Bill C. Malone, met Nolan Porterfield, en met Neil Rosenberg. Alle drie wetenschappers met een aantal bekende standaardwerken over country- en folkmuziek op hun naam. Vriendelijke mensen die maar al te graag bereid waren een aantal van hun ideeën met ons te delen. Maanden werk hebben we gehad om een en ander te verteren en er leesbare artikelen van te maken. Nu – dankzij een prikkelende mail van Kees Jansen – ben ik alles weer aan het herbeleven… Wat dat betreft is de cirkel weer rond; Jeanette Carter zit in de documentaire, en in Londen hebben we haar ontmoet…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.