Steevast begon de avond met een introductie en wat huishoudelijke mededelingen van Rienk…

Waarschijnlijk was het in dezelfde periode als het optreden in Ede, maar het eerste optreden van Bill Clifton in Harpel staat mij ook nog helder voor de geest. Bill had kort daarvoor de LP ‘Are you from Dixie?’ uitgebracht (samen met Red Rector volgens mij). Ik weet nog dat het een LP op het Duitse Bear Family label was. Ik heb ‘um tijdens dat optreden aangeschaft. Ondertussen zijn we heel veel jaren verder en je kunt gerust stellen dat veel van het materiaal dat over de loop der jaren door Bill Clifton is uitgebracht tot de klassiekers in het bluegrass-repertoire behoren. In mijn platenkast staan bij de ‘C’ van Clifton ondertussen ook veel meer dan enkel de ‘Are you from Dixie?’ LP… Grappig is het om – als je naar de foto’s van zo’n optreden van ruim 35 jaar geleden kijkt – allerlei bekende gezichten te zien. Je vraagt je dan af hoe het ondertussen met je bekenden (uit die tijd) zal zijn. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Bé Holtman – hieronder op de foto – ondertussen is overleden, maar van veel anderen heb ik eerlijk gezegd geen idee…

Bé Holtman was vrijwel altijd van de partij.

Ik had nog niet eerder van Bill Clifton gehoord voordat hij naar Nederland kwam, maar de optredens van 1981 zorgden ervoor dat ik – als Bill in de buurt was – ook van de partij probeerde te zijn. Bill heeft altijd een grote voorliefde gehad voor het materiaal van The Carter Family; geen wonder dat hij een van de presentatoren was van ‘Keep on the sunny side’; de conferentie over The Carter Family in Londen (in 1991 volgens mij). Wat mij betreft is Bill iemand die als geen ander het juiste gevoel van een Carter Family song over kan dragen. Niet voor niets vond ik dat altijd de mooiste songs van zijn optredens. Tegenwoordig – Bill is inmiddels de 80 al gepasseerd – is zijn liefde voor de songs van The Carter Family nog lang niet voorbij. Op YouTube vond ik het volgende filmpje, dat waarschijnlijk in het voorjaar van 2016 gemaakt is.

Een van m’n goede vrienden uit die tijd zegt over de avonden dat we naar de optredens van Bill Clifton hebben geluisterd: ‘It’s not only the music that made those evenings special but most of all it was the person Bill Clifton that made all those evenings unforgettable’. Ik sluit me daar van harte bij aan!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.