Tony Trischka werd in de jaren ‘80 van de vorige eeuw beschouwd als één van de meer vooruitstrevende banjoïsten die er waren. Bela Fleck was er eentje uit dezelfde categorie. Tony en z’n band kwamen naar Harpel; dat was natuurlijk een gebeurtenis om mee te willen maken. A.G. & Kate deden het voorprogramma – waarschijnlijk was het een ‘gezamenlijke productie’ van Rienk Janssen en A.G. & Kate (dat weet ik niet zo goed). Het was een dag dat ik op tijd met m’n fietsje van Stadskanaal naar Harpel ging, want ik wilde er natuurlijk bij zijn.

Sowieso was het handig om op zo’n dag op tijd in Harpel te zijn. Als ze er de kans voor kreeg vond Joke het héél erg leuk om voor iedereen te koken; soms kwam het aan de kant zetten van het meubilair en het klaarzetten van de klapstoeltjes hierdoor behoorlijk in het gedrang. Ik vond het altijd leuk om mee te eten, want Joke had een héél andere manier van koken dan mijn moeder. Ik herinner me nog dat ik door Joke de achtertuin in werd gestuurd om de jonge topjes van de brandnetels bij de schuur te plukken; ze maakte er een heerlijke soep van… A.G. & Kate begonnen als voorprogramma de avond en speelden een mooie degelijke set. Het was de tijd dat ze vaak ‘Hey mister Bluebird’ (oorspronkelijk van The Wilburn Brothers) voor mij zongen; dat weet ik nog…

Hey Mr. Bluebird come stay with me
And you can build your nest in my best apple tree
Hey Mr. Sunshine along with you
Can’t seem that friends of mine since all my dreams fell through

I’ve been so lonesome that I could die
And tears like raindrops keep falling from my eyes
So Mr. Bluebird please be a friend

And teach this blue blue heart of mine to sing again
Hey Mr. Bluebird come stay with me…
And teach this blue blue heart of mine to sing again

Reactie van Pieter Groenveld: ‘Groenveld’s airport hotel in Hoofddorp’…

Op Internet vond ik een beschrijving van de hoofdact van deze avond. Ik ben het volledig met deze karakterisering eens. Ademloos heb ik zitten luisteren naar datgene wat op ons af kwam… Voor de goede orde hier het desbetreffende stukje tekst: Skyline was a newgrass group active in the 1970s and ’80s headed by Tony Trischka. The band consisted of Tony, Danny Weiss on guitar and vocals, Dede Wyland on guitar and vocals, Larry Cohen on bass, and Barry Mitterhoff on mandolin. In the last year of their career Dede Wyland left the band and was replaced by Rachel Kalem. They were a major proponent of the ‘newgrass’ sound, known for jazz-infused riffs and extensive use of harmony in their singing. Their first album, ‘Skyline Drive’, was released in 1977. The band released several more albums over the next few years, culminating with their final release, ‘Fire of Grace’ in 1989. In 1999, they released a retrospective album called ‘Ticket Back’. Naschrift: Meestal reageren mensen via Facebook (daar meld ik ook dat ik weer wat gepost heb). Deze keer bestond de reactie van Pieter Groenveld uit de foto van de band voor het busje. Ik kon het niet nalaten deze foto te gebruiken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.