Byron Berline was in Nederland! Al jaren alom erkend als een van ’s werelds beste fiddlers, was dit natuurlijk een gelegenheid om niet te missen. Het optreden was echter in Eindhoven (of all places; en zeker voor ons noorderlingen een aardig stukje uit de buurt). Maar Rienk Janssen ging er naar toe om z’n voorraad LP’s aan de man te brengen, en ik mocht gelukkig mee. Ik verheugde me er behoorlijk op. Berline had met Bill Monroe gespeeld, en samen met Bill Monroe had hij ‘Goldrush’ geschreven. Hij had met Dillard & Clark gespeeld… Byron Berline had op dat moment net samen met gitarist Dan Crary en banjoïst John Hickman de groep Byron Berline & Sundance gevormd. Een optreden van deze fiddler van formaat wilde ik niet missen! Ja, hij heeft uiteindelijk zelfs nog in een aflevering van Star Trek gespeeld…

De Nederlandse bands The Country Ramblers en The Country Trash (onder andere Moos Roovers en Henri de Ridder) waren ook aanwezig. Via Ton Dentinger hoorde ik dat Byron Berline op deze Europese tournee door The Country Ramblers begeleid werd; er is tijdens deze tournee ook een gezamenlijke LP gemaakt. Ik heb waarschijnlijk maar een paar foto’s gemaakt omdat ik (ten eerste) erg onder de indruk van de hoofd-act was en (ten tweede) probeerde ik door het krijgen van nabestellingen op mijn foto’s enigszins kostendekkend te werken. Dat laatste lukte lang niet altijd en was bovendien een behoorlijk bewerkelijk klusje omdat je bij de foto’s uit je plakboeken weer het juiste negatief moest zoeken. Vervolgens moest je weer op pad naar de fotozaak om de negatieven nogmaals af te laten drukken. Dat is tegenwoordig met de digitale fotografie ongekend veel gemakkelijker geworden…

Ik heb twee clips bij dit korte verhaaltje gedaan. De eerste dateert van 23 juni 1979; Byron Berline is halverwege de dertig en speelt zo ongeveer de sterren van de sterren van de hemel. Eem paar jaar later zouden wij hem voor het eerst kunnen zien optreden. Het tweede clipje dateert van 2015 (Byron is dan inmiddels 70 jaar oud) en laat zien dat hij nog steeds de sterren van de hemel kan spelen…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.