A.G. & Kate hadden gedurende al de jaren dat ik met hen opgetrokken ben elk jaar een kerstprogramma dat (uiteraard) uit allerlei countrysongs bestond die een relatie met het kerstfeest hebben. Elk jaar kwamen er een paar songs bij, soms verdwenen er ook een paar, maar dat hadden we amper in de gaten. Ik denk dat zij toentertijd een van de weinige Nederlandse acts waren die jaarlijks met een kerstprogramma het land in gingen. In Harpel waren A.G. & Kate natuurlijk al kind aan huis, dus werd daar ook steevast een kerstprogramma gedaan. Doorgaans waren dat de avonden dat enkel A.G. & Kate er optraden; zij vulden dus de hele avond. Niet altijd waren dat de drukst bezochte avonden, maar daardoor waren het wel de avonden waar er meer connectie met het publiek was. Je had dan een gevoel dat je ‘onder ons’ was… Ik heb het, zeker in die tijd, nooit een reden gevonden om niet naar een kerstconcert van A.G. & Kate te gaan. Het hoorde er gewoon bij; net als de kerstboom in de woonkamer van mijn ouders…

Thuis deden A.G. & Kate natuurlijk ook altijd een kerstconcert. Daar waar ik in Harpel het gevoel had ‘onder ons’ te zijn, in Rijen had ik dat gevoel ook. Veel van de vaste gasten kende ik natuurlijk al van vorige optredens. Het feit dat je – als Noorderling – bleef slapen na het optreden bracht met zich mee dat je niet op tijd stond. Een aantal trouwe fans uit het Noorden bleef sowieso na een optreden overnachten in Rijen, dat was bij een kerstconcert natuurlijk niet anders. Héél vaak heb ik in één van de kamers boven de stal geslapen. In de stal stonden dan de twee ezels (Okki en Hanske). Dat was op zich geen probleem, behalve als beide ezels besloten dat het tijd geworden was om door middel van veel balken de aandacht te trekken. Dan zat je rechtop in bed… Ik was altijd héél erg onder de indruk van de enorme hoeveelheid kerstkaarten die A.G. & Kate elk jaar kregen. Natuurlijk waren dat er veel, maar doordat de oogst van het voorgaande jaar bleef hangen, werd het natuurlijk steeds indrukwekkender. Het heeft me een paar jaar gekocht om uit te vinden dat in de enorme oogst aan kerstkaarten ook nog kaarten van het voorgaande jaar zaten…

Een vast punt in het programma van A.G. & Kate – zeker bij een optreden bij hen thuis – was de verloting. In die tijd, we schrijven 1982, waren ze qua inkomen afhankelijk van de opbrengsten van hun optredens; de plaatverkoop en dergelijke. Geen vetpot dus… Een verloting met een aantal leuke prijsjes was een mooie manier om iets meer geld te genereren. Los daarvan was het ook altijd een héél gezellig moment natuurlijk. In de serie foto’s van het kerstconcert in Rijen zitten dan ook een aantal foto’s van de prijsuitreiking van de verloting. Een ander ding wat ik me van die periode goed kan herinneren was het ‘in het zonnetje zetten’ van mensen die hun het voorgaande jaar veel hadden geholpen; ook dat was een vast terugkerend punt in A.G. & Kate’s Rijense kerstprogramma. En, op de manier maken deze foto’s natuurlijk weer allerlei herinneringen wakker…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.