Een paar weken geleden kreeg ik op een zondagochtend – via Facebook Messenger – een berichtje van Eric Levenson (de bassist van de New England Bluegrass Boys, de band van Joe Val) of ik misschien vanuit vroegere tijden mooie foto’s van Joe Val heb. Hij had natuurlijk al meerdere keren op Facebook gezien dat ik iets op deze website had gezet met betrekking tot Joe Val. De kwestie was namelijk dat de IBMA (International Bluegrass Music Association) had besloten om Joe Val – overigens zeer terecht naar mijn mening – op te nemen in de Bluegrass Hall of Fame. Er zou een mooie ceremonie komen met muziek en sprekers, en de vraag was of ik nog mooie foto’s had in een iets betere resolutie dan op deze website staan… Ik was gelijk klaar wakker. Dat ik überhaupt hiervoor gevraagd werd… Allerlei gedachten vlogen gelijk door m’n hoofd… Na het ontbijt en een paar koppen stevige koffie was het tijd geworden om iets serieuzer over de kwestie na te gaan denken. Eric Levenson had van Mary Burdette – die in 1999 nog met Skip Gorman in Nederland heeft gespeeld – dezelfde vraag toegespeeld gekregen. Dus ik kreeg ook nog van Mary Burdette dezelfde vraag. Samen met Eric of het niet handiger was om gelijk de foto’s maar naar Mary Burdette te sturen. Zij bleek de contactpersoon naar de IBMA te zijn. Voor het versturen van veel foto’s (grotere bestanden) is het ontzettend handig om gebruik te maken van een dienst als WeTransfer. Je kan dan tot 2Gb per zending verzenden. Ik heb uit mijn archief een twintigtal representatieve foto’s van Joe Val uitgezocht en die via WeTransfer naar Mary verzonden. Ik dacht dat daarmee de kous af was. Later op de zondagmiddag zag ik een bericht op Facebook dat ook Ken Irwin, een van de drie oprichters van Rounder Records, op zoek was naar foto’s van Joe Val. Het bericht stond op de pagina van Pieter Groenveld, dus ik heb afgestemd dat ik ook maar foto’s naar Ken zou sturen. Zou het erg zijn als ik daar dezelfde foto’s naar toe stuur? Nee, misschien is dat zelfs wel handig… Zo… Nu hadden we twee ijzers in het vuur…

Ken Irwin bleek ook voor Mary Burdette aan het werk te zijn gegaan. Zij was dus degene met twee ijzers in het vuur… Na een leuke mailwisseling was het natuurlijk interessant om te weten hoe een en ander verder zou gaan. Ondertussen had ik al weer een mail naar Eric en Mary gestuurd om te vragen of mijn keuze van foto’s overeenkwam met de wensen van zowel Mary Burdette als Eric Levenson. Daar kreeg ik een mooi antwoord op…

I hope at some point to be able to see your personal choices that you sent her. Thank you so much for responding so quickly. Mary was a bit panicked, since the ceremony is very soon. I have not scanned any of my negatives going back to 1970, and Henry Horenstein, who teaches photography at the Rhode Island School of Design and did the NEBB final album cover, is between moves and couldn’t access his files in time… I’m pretty sure they are, but only Mary knows for sure. I don’t know if only one photo will be shown when talking about Joe, or a series showing different moods and/or referring to people he has played with. If anyone asked, my personal pick showing Joe’s personality at his best would be this one:

But maybe it isn’t serious enough for such a formal ceremony, and it isn’t one showing him playing his Lloyd Loar, which may be an important historical factor. Maybe Mary will let us know which photo(s) are actually used when that choice is made. All the best, Eric.

Een aantal dagen daarna – de ceremonie was ondertussen al geweest – kreeg ik een mail met één mooie foto. Ik was héél erg blij, want de linker foto op de collage is er eentje die ik gemaakt heb! In de galerij beneden aan dit stukje zitten de foto die ik naar Eric Levenson, Mary Burdette en Ken Irwin gestuurd heb…

Hi Harry, here is a photo of the IBMA Hall of Fame ceremony.  I’m told that a video may be available to see within a couple of weeks. I’ll let you know if I hear more.  A number of people at the Boston Bluegrass Union concert tonight (featuring Dan Paisley) had been at the ceremony, and were quite thrilled by it. In this photo, Stan Zdonick, the head of the BBU, and Marian Leighton, one of the three founders of Rounder Records, are shown talking about Joe Val onstage.  In the composite projected alongside them I believe that the photo on the left is yours, and perhaps the one on the right is also.  This photo was taken by Stan’s spouse, Gail Mitchell. Best, Eric
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.