Gedurende hun lange carrière hebben A.G. & Kate een groot aantal tournees in Engeland gedaan. Daardoor maakten we kennis met mensen als (onder andere) Kelvin Henderson, iemand die ook al eerder in dit blog voorbij is gekomen. Brian Golbey en Nick Strutt kwamen op dezelfde manier – dus via A.G. & Kate – ook naar Nederland. Voordat hij naar Nederland kwam, had Brian al een behoorlijke staat van dienst iets waarvan ik amper op de hoogte was, totdat ik allerlei dingen ging nazoeken voor dit verhaaltje. Wonderlijk was het om te lezen dat hij (ver voorafgaand aan zijn bezoek aan Harpel) zelfs met mensen als Mac Wiseman en Ernest Tubb heeft gewerkt. Golbey liep daar echter niet mee te koop en was wat dat betreft heel erg met beide voeten op de grond blijven staan. Het is erg interessant om hier en hier te lezen wat er verder zoal over Brian Golbey geschreven wordt…

Fragment van ‘Miss the Mississippi and you’

Fragment van ‘Homecoming’

Mooie foto van Brian Golbey (gitaar) en Pete Stanley (banjo)

Op deze site kwam ik de bovenstaande twee clipjes tegen van materiaal dat ik héél erg Golbey vind klinken. Helaas werd hier de achternaam zonder de ‘e’ geschreven, iets wat het verder zoeken iets lastiger maakte. De mooiste ontdekking die ik deed tijdens het schrijven van dit stukje is dat Golbey in 1976 samenwerkte met Allan Taylor, ten tijde van het uitbrengen van het album Cajun Moon (van Allan Taylor). Golbey schreef mee aan meerdere songs op dit album. Nooit geweten…

Ook heeft Brian Golbey veel met Pete Stanley gewerkt. Waarschijnlijk kennen we deze combinatie van namen ook beter dan die van Golbey en Strutt… Tegenwoordig horen we niet zo gek veel meer van Brian Golbey, heel erg verwonderlijk is dat niet, de goede man is inmiddels bijna 80 jaar oud… Voor het optreden in Harpel kwam Nick Strutt mee. Na een carrière waar je trots op zou mogen zijn is Nick Strutt overleden in 2009. Ik vond een obituary (een herdenkingsstukje) over hem, waarin vooral het laatste zinnetje me raakte…

Sept 29, aged 62. Yorkshire-based country musician. Multi-instrumentalist and producer, known for his unique mandolin playing, eccentricity and bohemian lifestyle. During the late 1960s, formed a duo with Roger Knowles, which supported US country artists Willie Nelson and Hank Snow on their UK visits. Turned to electric folk rock in 1972 with Bob and Carol Pegg’s short-lived band Mr. Fox, and recorded two albums with Bob Pegg (1973 and 1974). Returned to his country roots, playing the northern club circuit. Worked as a producer and session musician during the late 1970s, often with Mel Hague, then Brian Golbey in early 1980s. From the 1990s performed with the trio Finnegan’s Wake, and ran large jam sessions in Leeds. Enthusiastic consumer of drugs and drink.

Ik vond het een prachtige avond. A.G. & Kate traden op met oude vrienden, en die sfeer had de avond ook. Brian Golbey bleek een multi-instrumentalist te zijn die er ook niet voor schuwde allerlei trucjes en kunstjes met zijn fiddle uit te halen (doet het geweldig bij het publiek). Lang verhaal kort, het was een geweldige avond, eentje waarvan ik er graag meer van had willen meemaken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.