Programma (op alfabetische volgorde): A.G. & Kate (NL), Egbert Meyers (NL), Jerrycan (NL), Norris (NL/USA), The Alabama Country Boys (NL), The Juggernaut Stringband (USA), The Sullivan Family (USA), Wade and Julia Mainer (USA).

Wat een line-up had dit festival! In augustus 1982 was het eerste Strictly Country Festival georganiseerd in het Openluchttheater in Diever. Toen waren Benny en Vallie Cain en hun Country Clan de hoofdattractie. In 1983 waren dat, wederom in samenwerking met A.G. & Kate, Wade en Julia Mainer en hun zoon Leon Spain Mainer. Af en komen Wade en Julia nog wel eens voorbij in de gesprekken die ik met Kees Jansen heb over onze voorbije avonturen. Kees fungeerde indertijd als roadie voor de Mainers en hij bewaard daar enorm goede herinneringen aan. Wade en Julia waren beide halverwege tussen 70 en 80 jaar oud toen ze in 1983 naar Nederland kwamen, maar kwamen bepaald niet over als oud en bejaard. Uiteindelijk is Wade Mainer 104 jaar oud geworden (hij overleed in september 2011), en hij maakte tot op het laatst actief muziek. Wade en Julia hadden vier zonen en een dochter. Leon, die z’n ouders deze tournee vergezelde overleed halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. Waarschijnlijk vrij kort nadat hij en zijn ouders naar Nederland kwamen…

Wade Maider’s muziek zat tussen old-time en bluegrass in. Bill Monroe, Doc Watson en Ralph Stanley noemen alle drie Wade Mainer als een belangrijke invloed op hun eigen muzikale ontwikkeling. Van te voren wisten we wel iets van de invloed en de status van Wade en Julia, maar eigenlijk kregen we pas een idee toen we ze hoorden en zagen. Tegenwoordig is het heel veel gemakkelijker is het tegenwoordig om meer zicht op dat soort dingen te krijgen. Wade en Julia Mainer maakte op mij een enorme indruk met hun pure gospelsongs en de manier waarop ze zich presenteerden. Het waren niet alleen de kunstgrepen op de banjo die indruk maakten, maar de manier waarop ze, heel gewoon, datgene deden waar ze goed in waren en wat ze graag deden.

Dit 2e Strictly Country Festival werd geplaagd door een aantal zomerse buien. De organisatie had gelukkig de beschikking over voldoende plastic en voldoende materiaal om marktkramen mee op te bouwen. In no- time was er een soort tentje gebouwd van waaruit de artiesten het publiek konden bespelen. Die hadden het minder gemakkelijk, want de opbouw van het Openluchttheater in Diever staat niet echt toe dat je met opgestoken paraplu’s naar het podium zit te kijken… Wij vonden het niet erg en hebben met volle teugen genoten van datgene wat we te horen en te zien kregen!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.