Nadat we een jaar eerder The Bailes Brothers zowel in Diever als in Harpel hadden gezien (wat een enorme indruk op mij maakte), was het in 1983 de beurt aan Wade & Julia Mainer om ook een optreden in ‘The Home of Strictly Country’ te verzorgen. Achteraf lijkt het mij toe dat A.G. & Kate indertijd bedacht hadden dat Wade & Julia (en hun zoon Leon) naar Nederland zouden kunnen komen. A.G. & Kate waren sowieso van de partij tijdens het optreden in Harpel en deden een prachtig programma. Kees Jansen fungeerde tijdens de tournee van Wade & Julia als hun persoonlijke chauffeur, uiteraard was hij ook mee naar Harpel gekomen. Het mooie van een optreden in een huiskamer – zoals dat in Harpel het geval was – was dat de muziek op een andere manier bij de luisteraar binnenkomt. Een festival zoals Diever heeft een andere sfeer dan een huiskamerconcert. Ik heb de huiskamerconcerten altijd intiemer gevonden.

Wade was ongeveer 77 jaar oud toen hij naar Nederland kwam, Julia was 12 jaar jonger dan Wade. Dat maakte voor het optreden dat ze voor ons verzorgden niet zo veel uit. In Diever hadden beiden al laten zien en horen dat allen aanwezigen in het openluchttheater ademloos en vol aandacht waren voor hun programma. Beiden hadden een oprechtheid en authenticiteit over zich die alles was ze deden geloofwaardig maakte. Ze deden zich niet anders voor dan ze waren, en daardoor kwam het optreden bij mij héél goed binnen. Ik vind Wade & Julia Mainer nog steeds een van de hoogtepunten van de verschillende artiesten die ik in de loop der jaren live op heb zien treden. Natuurlijk is het ook zo, dat al je terug kijkt naar al degenen die je over de loop der jaren live hebt zien optreden, dat er héél veel hoogtepunten te benoemen zijn, maar Wade & Julia Mainer horen er wat mij betreft echt wel bij.

De grafsteen van Wade Echard Mainer en Julia Mae Brown-Mainer. Wade overleed in 2011 op 104 jarige leeftijd, Julia was 96 toen ze in 2015 overleed. Deze foto is dus gemaakt tussen 2011 en 2015…

Af en toe denk ik wel eens dat de tijd dat ik regelmatig naar de optreden van A.G. & Kate ging en veel met hen optrok een bijzondere tijd is geweest. Ik heb het daar wel eens met Kees Jansen over en beiden hebben we min of meer dezelfde mening over die tijd. Het heeft onze muzikale smaak gevormd, waarschijnlijk ook in sterke mate beïnvloed, en ons een schat aan bijzondere herinneringen gegeven. Over de loop van de jaren realiseer je je dan dat je echt een groot aantal bijzondere dingen hebt meegemaakt. De optredens van Wade & Julia Mainer (en hun zoon Leon) horen zeker thuis in dat rijtje. Wat dat betreft is het wel bijzonder dat we dat soort optredens in een héél klein dorpje in Westerwolde mee hebben kunnen maken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.