Mijn oude vriend Kees Jansen is een grote fan van John Gorka. Ooit heeft Kees mij een CD van John Gorka gegeven, maar de laatste keer dat ik die CD beluisterd heb is al jaren terug. Kees had er lucht van gekregen dat John Gorka (die hij nog nooit live gezien had) weer eens in Nederland was, en wel in de ‘Oude Veiling’ in het oude centrum van Aalsmeer. Snel genoeg hadden we bedacht dat we elkaar daar zouden kunnen ontmoeten voor een leuke muzikale zondagmiddag. De ‘Oude Veiling’ is een prachtig historisch gebouw aan de Marktstraat in het centrum van Aalsmeer. Voorheen was dit gebouw in gebruik als (bloemen)veiling. Mij spreekt dit natuurlijk aan omdat mijn vader bloemenkweker was toen ik nog een kleine jongen was. Voor mijn eigen plezier heb ik iets van de geschiedenis van het gebouw opgezocht…

Klik hier om iets meer over de geschiedenis van de Oude Veiling te lezen
In de 18e eeuw rukte, door het afsteken van turf, het water steeds verder op waardoor veeteelt in de regio Aalsmeer bijna ondoenlijk werd. Maar de smalle stukken grond die overbleven na het vervenen waren wel geschikt om bomen op te kweken. De grond onder de jonge bomen bleek zeer bruikbaar voor de aardbeiencultuur. Rond 1880 had de aardbeienkweek zijn hoogtepunt. De teelt nam af toen er vraag kwam naar snijbloemen, vooral rozen. Er zijn in 1912 in Aalsmeer twee veilinggebouwen verrezen. De veiling aan de Marktstraat werd gebouwd door de Centrale Aalsmeersche Veilingsvereeniging. Het gebouw werd ontworpen door J.W. Luijk en lag met de achterzijde naar de Kerkwetering, die toen nog van alle zijden via het water bereikbaar was. De totale grote van het bouwterrein was 16 x 68 meter, wat al spoedig veel te klein bleek. Na diverse verbouwingen en uitbreidingen werd besloten in 1926 te verhuizen naar de Van Cleeffkade. De vanaf toen geheten: ‘Oude Veiling’ bleef voor de handel van snijbloemen in bedrijf tot 1932. Daar het gebouw al vanaf het begin een grote rol gespeeld had in het verenigingsleven van Aalsmeer, kreeg het pand een hierop afgestemde functie.

Het was maar goed dat ik van te voren nog even contact met Kees Jansen gezocht had. Ik had compleet over het hoofd gezien dat het een matinee optreden was. Ik ben zo gewend aan concerten die om 20:00 uur beginnen, dat mij dat volledig ontschoten was. Rond 11:15 uur ’s ochtends vertrok ik uit Groningen, benieuwd naar de dingen die zouden komen. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen werd ik onderschept door Adri Richter en Johannes Bodingius. Beiden had ik in geen jaren gezien of gesproken. Leuk, dat soort dingen! Een optreden wat verder van huis krijgt dan zelfs een beetje een reünie-achtig karakter… Ik was al even in de ‘Oude Veiling’ toen Kees Jansen, z’n zus en en z’n zwager binnen kwamen stappen.

John Gorka is een singer-songwriter die nagenoeg al z’n materiaal zelf schrijft. De songs hebben een doorgaans wat ironische/melancholische ondertoon en zijn vooral tekstueel erg sterk. Dat dit niet zomaar iets is blijkt uit zijn manier van vertellen en aankondigen. Regelmatig dacht ik: ‘heeft hij nu net echt datgene gezegd wat ik dacht te horen?’. Zo was er het verhaal dat hij een aantal ‘introductionary songs’ heeft; min of meer autobiografische teksten die het een en ander verklaren over de persoon John Gorka. Na een paar van deze songs meldde Gorka dat hij nog een paar van deze songs heeft, en en passant vraagt hij het publiek wanneer hij deze dan zal zingen? ‘Let’s get it over with!’ roept een dame uit het publiek. ‘That’s the right answer’ was de respons… Of toen hij zijn (klein uitgevallen) elektrische gitaar pakte: ‘I’m gonna play a little guitar for you…’. Los van de humor kwamen alle aspecten van het leven zoals we dat allemaal meemaken voorbij. Mooie menselijke momenten, prachtig gepakt in teksten zoals alleen John Gorka die kan schrijven. Ik heb de hele middag met open mond zitten luisteren en was behoorlijk onder de indruk (nu nog steeds). De voor mij totaal onverwachte kers op de taart was de vraag van Pieter Groenveld of ik mee bleef eten. ‘Nou ja, eigenlijk graag…’. Ik werd tegenover Pieter gezet en pal naast John Gorka. Niet alleen heb ik heerlijk gegeten in ‘De Oude Veiling’, maar ik heb ook erg genoten van de gesprekken en het gezelschap. Kortom, ik heb een prachtige zondagmiddag/avond gehad!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.