In 1985 werd in Owensboro, Kentucky (USA) de IBMA (de International Bluegrass Music Association) opgericht. Vanaf ongeveer 1990 heeft Del McCoury met zijn Dixie Pals binnen de IBMA de status gekregen van de meest gerenommeerde bluegrass-acts te zijn die er is (afgemeten aan het aantal gewonnen awards). Echter voordat de IBMA in het leven geroepen werd, kwam Del McCoury in 1983 al met zijn Dixie Pals naar Nederland toe. Del McCoury was ongeveer 44 jaar oud  tijdens het optreden in Harpel, momenteel is ie 80 jaar oud.

Twee achtereenvolgende optredens waren er gepland in ‘The Home of Strictly Country’ in Harpel. Op banjo was een oude bekende in beeld. Paul Silvius hadden we eerder mee kunnen maken in het gezelschap van Joe Val en z’n New England Bluegrass Boys, en later hadden we hem als lid van Bob Paisley’s Southern Grass nog een keer kunnen horen. Nu was hij dan een ‘Dixie Pal’ geworden… In het voorprogramma konden we de ene dag luisteren naar Groundspeed, toen al een toonaangevende bluegrassband uit Nederland (Kampen om preciezer te zijn) en de andere dag naar A.G & Kate. De rechtgeaarde bluegrass-fan kon tijdens deze optredens z’n hart ophalen. Ook Del McCoury begon indertijd zijn carrière bij Bill Monroe. Monroe zorgde er voor dat hij van de banjo omschakelde naar de gitaar en dat hij zich meer op het zingen zou richten. Wat dat betreft zijn de lessen van Bill Monroe lang blijven hangen… Het blad Rolling Stone schreef over Merlefest 2019 (waar McCoury ook optrad):

At 80, Del McCoury doesn’t miss a beat. A pillar of bluegrass music and the true torchbearer of that ‘high, lonesome sound’, Del McCoury took the Hillside Stage on a blazing hot Sunday afternoon. Never once losing a step, the quintet, which includes McCoury’s sons Ronnie and Rob, swirled around the microphone, with tunes like ‘Nashville Cats’ radiating out across the hills. Del McCoury is bluegrass greatness personified, a fact not lost on the audience, who recognized that McCoury’s showmanship and playing remains as razor-sharp as his distinctive tenor voice after more than 60 years of touring.

Ik kreeg via Facebook een mooie aanvulling van Pieter Groenveld. Opnamen van Del McCoury uit deze tournee zijn terug te vinden op de volgende CD (indertijd verschenen op Strictly Country Records):

Ik was in het bijzonder onder de indruk van Jon Glik (de fiddler van de band). Hij presenteerde zich als een ware ‘bezetene’ die alles in een soort van overtreffende trap speelde. Daardoor was hij zeer aanwezig, maar ook behoorlijk verantwoordelijk voor het geluid van de band op dat moment. Tegelijkertijd had ik een soort van gevoel dat het allemaal een beetje ‘over the top’ was. Na een paar optredens van Del McCoury had ik het allemaal wel een beetje gehoord als het ware. Ik krijg er niet zo goed de vinger achter waar dat door kwam, maar nu – vele jaren later – heb ik dat gevoel nog steeds als ik over Del McCoury lees en muziek van hem hoor…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.