Het Prinsenhof (afbeelding uit de 18e eeuw).

Het was de jaarlijkse periode dat A.G. & Kate een paar kerstoptredens deden in het Noorden van het land. Een paar bij Sijbe Oosterhaven in Friesland en een paar in het Groningerland. Dit jaar mochten ze ook te gast zijn in de studio van RTV-Noord aan het Martinikerkhof in Groningen. Vanaf 1945 tot 2005 zat de RONO (later Radio Noord en nog later RTV-Noord) in het statige gebouw aan het Martinikerkhof. Vanaf 2012 zit hier het Prinsenhof, een van mooiere horecagelegenheden in de stad. Het gebouwencomplex kent een ongebruikelijk rijke historie, daar alleen al zijn meerdere posts mee te vullen. Meer dan voldoende informatie over de geschiedenis van het Prinsenhof in Groningen is op allerlei plekken op het Internet te vinden.

In eerste instantie dacht ik dat de plek waar A.G. & Kate een paar songs uit hun kerstrepertoire mochten komen zingen en wat vragen mochten beantwoorden dezelfde plek was als waar tegenwoordig het Grand Café Prinsenhof zit (gisteravond heb ik daar samen met P nog heerlijk gegeten). De schouw die nu in het Grand Café te zien is staat ook op de foto’s met A.G. & Kate, maar ik ben er verder niet zo zeker van. Toen ik een en ander na wilde zoeken in ‘Hervonden stad 2014’ (het 19e jaarboek voor archeologie, bouwhistorie en restauratie in de gemeente Groningen) werden mijn twijfels over de precieze plek in het gebouw nog groter. Maar eigenlijk maakt het ook niet uit. A.G. & Kate mochten op komen treden voor Radio Noord en daar waren we toentertijd maar wat blij om!

A.G. & Kate hadden (en hebben) een traditie van jaarlijkse kerstconcerten. Lang heb ik ook deel uitgemaakt van deze traditie. Soms was het heel veel moeite en heel veel werk voor een handjevol publiek, maar soms had je ook de wind mee zullen we maar zeggen. De uitzending van Radio Noord in december van 1983 was een duidelijk voorbeeld van de wind mee hebben…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.