Groundspeed kwam voort uit The Country Ramblers. Zowel The Country Ramblers als Groundspeed hadden hun oorsprong in Kampen. The Country Ramblers hebben we indertijd wel eens in Harpel gezien en gehoord, maar Groundspeed nog niet. Daar was het nog niet van gekomen. Volgens mij was deze keer – in december 1983 – de eerste en enige keer dat ik de band bij Joke en Rienk Janssen thuis op het zien treden. Er is een hele voorgeschiedenis over de beide bands te vertellen, dat zal ik in een apart blokje onderbrengen want anders wordt het wel een heel lang ‘en toen’ verhaal.

Feit is dat het een leuke avond was. Jan Roelofs was toentertijd een onderhoudende presentator, meestal was hij degene die een nieuwe song aankondigde; met andere woorden, hij was de ‘frontman’ van de band. Hij kon bij uitstek het publiek aanvoelen en op die manier er een onderhoudende avond van maken. Zo ook deze avond. Ik denk dat ik in december ’83 al in Hoogezand-Sappemeer woonde, en vanuit mijn nieuwe woonplaats naar Harpel was gereden. Toen ik nog in Stadskanaal bij mijn ouders woonde ging ik veel vaker naar optredens in Harpel – maar dat veranderde een beetje toen ik naar Hoogezand verhuisde. Misschien was het ook wel dat we alles wat we graag wilden zien al een keer gezien hadden, dat we een beetje verwend waren geworden. Dat weet ik niet zo goed.

Terugkijkend naar de foto’s van dit optreden weet ik dat we een leuke, onderhoudende avond hebben gehad met prima muziek om naar te luisteren. Da’s belangrijk. Toch?

Meer over de geschiedenis van Groundspeed
Countryformatie die oorspronkelijk uit Kampen komt, door de lezers van het blad Country Gazette gekozen als beste countrygroep van het jaar 1984. De groep is tevens de organisator van het jaarlijkse Groundspeed Festi-val. Na enkele bezettingswisselingen verdwijnt het Nederlandse aandeel in de band bijna geheel en wordt Groundspeed een voornamelijk Duitse groep. 1981 – 1983: Groundspeed herrijst uit de as van de Country Ramblers, een formatie rond Jan Roelofs en Berry Selles. Naast Jan Roelofs maken tevens Anneke Bloemhof, Ullie Sieker, Edwin Herkert en Johannes Bodingius deel uit van de band. Berry Selles maakt geen deel uit van de groep maar ambieert een solocarrière. Hun albums ‘Roads’ (’82) en ‘Special’ (’83) worden uitstekend ontvangen. Opvallend is dat de plaat ook buiten bluegrasskringen aftrek vindt. 1984: Groundspeed behaalt de derde plaats tijdens de Euro Country Masters en wint de Bronze Star Award. 1985: De groep wordt door de lezers van het Nederlandse maandblad Country Gazette gekozen tot beste countrygroep van het jaar 1984. 1986: Groundspeed begeleidt de Amerikaanse countryzangeres Liz Meyer op haar Nederlandse tournee. Het album ‘Strictly Clean & Decent’ krijgt lovende recensies. 1987: Jan Roelofs stapt na muzikale meningsverschillen uit de groep. Johannes Bodingius (tevens actief in Hotgrass), die al eerder in Groundspeed actief is geweest, neemt de opengevallen plaats tijdelijk in, zodat de al geplande tournee door Zwitserland doorgang kan vinden. Bodingius is tevens actief in de bluegrassgroep 4 Wheel Drive. Met deze groep doet hij een theatertournee. Wanneer Bodingius Grounspeed weer verlaat, wordt hij opgevolgd door de Duitser Mathias Malcher. 1988: Groundspeed treedt op als begeleidingsband van de Amerikaanse zanger/gitarist Dan Crary op zijn tournee door Europa. Anneke Bloemhof kan het drukke toerleven niet meer volhouden en verlaat de band. Ook Edwin Herkert, die inmiddels een relatie met Bloemhof heeft, besluit er aan het eind van het jaar een punt achter te zetten. Samen gaan ze verder als folkduo. De Duitser Klaus Gausmann is de nieuwe bassist en de Amerikaan Bobby Black, die actief is geweest in Bill Monroe’s Bluegrass Boys, neemt de banjo ter hand. Groundspeed bestaat nu enkel nog uit buitenlanders: drie Duitsers en een Amerikaan. 1989: De band toert uitgebreid door verschillende Europese landen (Zweden, Finland, Duitsland). In juni en september speelt de groep in de Verenigde Staten. 1990 – 2003: Edwin Herkert treedt weer toe tot Groundspeed. Op het Elite Special-label verschijnt het vijfde album ‘Charlotte’s Waltz’. Naast Herkert bestaat Groundspeed uit drie Duitsers: Ulli Sieker, Matthias Malcher en nieuwkomer Bernd Nollenberg (contrabas, viool, 5-snarige banjo, dobro en zang). De groep is regelmatig te zien in Zwitserland en Duitsland. Voormalig bandlid Johannes Bodingius brengt in 1997 het soloalbum ‘They Never Thought I’d Do It’ uit. In 2003 speelt Groundspeed op het jaarlijkse Floriala Festival in Oosterhout.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.