De maand juli van 1984 was een drukke maand. Verschillende festivals, jaarmarkten en allerlei optredens eisten allemaal hun aandacht. Zowel White Mountain Bluegrass als Whitey & Hogan waren op tournee in ons land. Ik probeerde in die tijd zo veel mogelijk van beide groepen mee te krijgen. White Mountain Bluegrass speelde een mooie integere vorm van traditionele bluegrass, maar ik was ook gek op de pre-bluegrass muziek van Whitey & Hogan. Beide mannen hadden al een lange carrière achter de rug en hoefden zich daardoor wat minder te bewijzen (denk ik). Ze waren allebei samen met hun vrouw op reis gegaan en genoten enorm van hun verblijf in Nederland. Kees Jansen fungeerde als hun persoonlijke chauffeur van dienst en reed de vier door vrijwel het hele land. Naast de muziek van de beide mannen genoot ik ook erg van de verschillende verhalen, en de ontspannen manier waarop ze met het publiek omgingen.

Oude ansichtkaart uit 1959.
Meer over de NH-kerk in Arkel
De Koepelkerk of Nederlands Hervormde kerk is een kerkgebouw aan het Kerkeind in de Zuid-Hollandse plaats Arkel. Een eerste kerkgebouw op deze plek zou hier in 641 door Swibertus gebouwd moeten zijn, tot op heden is dit niet met zekerheid vast te stellen. Het gebouw is op 7 mei 1968 als rijksmonument ingeschreven in het Monumentenregister. Het gebouw is een octagonale bakstenen centraalbouw. Mogelijk stond er in 641 al een kapel op de plek van de Koepelkerk. Deze kapel zou door Swibertus, een medewerker van Willibrord, gebouwd zijn. Dit is iets wat niet met zekerheid vast is te stellen. Bekend is dat in 1267 er een kerk stond die tijdens de kerstnachtdienst in brand werd gestoken om Jan van Arkel het leven te ontnemen. In de 17e eeuw stond er een kruiskerk op de plek van de koepelkerk. In deze kerk lagen verschillende Van Arkels begraven. Deze kruiskerk is rond 1670, op het koor na, afgebrand. Na de brand werd het koor in gebruik genomen als kerk. In 1845 werd deze kerk wegens bouwvalligheid buiten dienst genomen. In 1855 werd het afgebroken, nog dat jaar werd de eerste steen gelegd. Het volgende jaar werd de nieuwe kerk al in gebruik genomen. Deze kerk werd in 1921 door brand, naar aanleiding van restauratiewerkzaamheden, getroffen. Dankzij een gift kon herbouw bekostigd worden. In 1905 werd er een orgel in de kerk geplaatst, welke in latere jaren werd vervangen. In de jaren 90 werd de kerk opnieuw gerestaureerd, ditmaal met behulp van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rijksgebouwendienst. Boven op het S-vormige dak een achtkantige klokkentoren. In de toren een klokkenstoel met klok van Bakker en Pootman uit 1837. De klok heeft een diameter van 42,5 cm.

Iemand had een optreden in de NH-Kerk van Arkel (in de buurt van Gorinchem) georganiseerd. A.G. & Kate en Whitey & Hogan traden er samen op. Wie het georganiseerd had weet ik niet (meer), maar kijkend naar de foto’s vermoed ik dat het Gerrie de Gans geweest is. De kerk waar we waren was een koepelkerk, een soort waar er niet zo veel van zijn. Het was gebruikelijk dat A.G. & Kate de eerst helft van het programma voor hun rekening namen en de gasten de tweede helft voor hun rekening namen. Uiteraard lag de nadruk van dit optreden volledig op het gospelmateriaal van Whitey & Hogan. Beide mannen stonden voor de preekstoel met het publiek er in een halve cirkel omheen. Ik heb natuurlijk foto’s gemaakt, maar ik was verwonderd toen ik het Internet ging raadplegen om meer te weten te komen over Whitey & Hogan. Er is indertijd een boek verschenen waarin verhalen van Whitey & Hogan over hun tournee uit 1984 staan. Niet alleen dat, maar ik vond ook foto’s (uit het betreffende boek) van het optreden dat ze in de NH-Kerk in Arkel gedaan hebben. Ik heb die foto’s niet gemaakt… Maar het is toch wel héél erg leuk dat om zo terug te kijken naar een mooi optreden waar ik bij geweest ben…

Noot van Harry Vogel: de zwart/wit foto’s uit deze post komen uit het betreffende boek. De overige foto’s heb ik indertijd gemaakt. Overigens heb ik het boek niet in mijn verzameling. Datgene wat ik gevonden heb, heb ik op Google Books gevonden.

Whitey & Hogan's herinneringen aan de toernee (uit het boek):
Whitey & Hogan were invited [in 1984] to perform a month-long concert tour in Holland and West-Germany. According to Joe DePriest, ‘most of their shows will be in Holland, through the courtesy of A.G. and Kate Buining, Europe’s most popular acoustic music duo and founders of the ‘Little Grand Ole Opry’. The ‘Little Grand Ole Opry’ is located in Rijen, the Netherlands, and is a bastion of old-time music in Europe. The Buinings, mostly known to their fans in Europe and North America as A.G. and Kate perform prison ministry activities in the United States and Europe. According to Grant, A.G. and Kate heard Whitey & Hogan records and began to sing [the songs] overseas. They sang them so much that the people [audiences] wanted to see Whitey & Hogan in person. Grant said that a man and his wife rode their bicycles for 26 miles to and from one of the concerts. Grant added more information about the Holland trip in an interview in April 2005. ‘Hogan and I were touring Europe. We were in Holland at a U.S. Air Force Base. Our sponsors told the [commander] of the base that we liked to sleep late in the mornings. The commander of the base had three fighter planes zoom over our rooms where me and Hogan and our wives were sleeping, and made all kinds of noise’. As most of the people who have been in Holland know, there are a lot of bicyclists in the Netherlands, and the bikers have right-of-way on the road and in the bike lanes through the cities. The Grants got to know bike politics up close and personal. ‘When we walked around, all we could hear was the ‘ching-ching’ of the bells on the bikes. Well, Polly was in a bicycle-path and didn’t hear the ‘ching-ching’. A bicycle rider hit her… He only grazed her, but it scared him to death. He stopped, looked at us, and then rode away, yelling in Dutch. We couldn’t understand what he was yelling, but what we could understand was the word ‘dummy’… Grant remembers that he and Hogan were to follow ‘the most famous bluegrass-band in Holland. We were going on last in the show, and when they introduced the Holland band, the crowd started to yell, ‘We want Whitey & Hogan… We want Whitey & Hogan…’. They kept up the chant up to the moment that band got finished. We were a little embarrassed’. ‘During our show, we were playing a number, like ‘Dust on the Bible’, or something similar’, Grant remembered, ‘and we heard the crowd murmuring, and it got louder and louder’. We thought that they did not like what we were playing, but we played on until the song was done’. Mijn persoonlijke aanvulling: Ik herinner me iets soortgelijks. Ik had een optreden georganiseerd in het kleine kerkje van Krewerd (een héél klein dorpje in de buurt van Appingedam en Delfzijl) waar Whitey & Hogan samen met A.G. & Kate op zouden treden. Toen de geluidsinstallatie opgebouwd was deden A.G. & Kate hun soundcheck om de juiste instellingen voor hun optreden te bepalen. Vervolgens was het de beurt aan Whitey & Hogan. Het inmiddels aanwezige publiek zat uitgebreid met elkaar te kletsen, want het optreden was immers nog niet begonnen. Whitey & Hogan speelden een instrumentale versie van ‘The Old Rugged Cross’ als deel van hun soundcheck. Het geklets viel langzamerhand stil, en het publiek begon mee te neuriën met de muziek. Het was een magisch moment…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.