Er zijn van die huisconcerten waarvan je jaren later nog weet dat het een gedenkwaardige avond was. Ooit hebben we een avond meegemaakt met A.G. & Kate, Jody Stecher, Peter Rowan, en Transatlantic Bluegrass. Daar hadden we het jaren later nog steeds over. De avond dat ik op mijn fiets naar Harpel ging om naar A.G. & Kate, Whitey & Hogan en White Mountain Bluegrass was er ook zo eentje. Alle bands van deze avond had ik natuurlijk al gehoord, maar met elkaar in The Home of Strictly Country was toch van een iets andere orde. Joke & Rienk Janssen waren natuurlijk al geruime tijd met hun huisconcerten aan de slag, en de tamtam had in die tijd al z’n werk gedaan. Verschillende Amerikaanse artiesten die voor de eerste keer naar Harpel kwamen hadden thuis al allerlei verhalen gehoord over het werk dat Joke en Rienk deden. Ik vind het nog steeds fijn, maar ook verwonderlijk dat ik daar op m’n eigen manier deel van uitgemaakt heb.

Deze avond hadden we drie verschillende acts die alle drie de nodige jaren ervaring hadden. A.G. & Kate hadden een geheel eigen manier van presenteren en daarnaast een zeer herkenbare stijl. Whitey & Hogan hadden verreweg de meeste ervaring. Op het moment dat zij met hun tournee aan de slag waren, waren ze al gepensioneerd. Eigenlijk niet natuurlijk, maar naar Nederlandse begrippen hadden ze de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt… En dan White Mountain Bluegrass… Nog steeds is WMB een van mijn favoriete bluegrassbands. Waarschijnlijk omdat ze op een mooie, eerlijk en oprechte manier met hun muziek bezig waren. Dat ‘gewone’ van WMB, dat paste wonderwel bij de Groninger mentaliteit van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Veel mensen die ik spreek – nu jaren later – geven nog steeds aan dat White Mountain Bluegrass een van hun favoriete bands was/is.

De conclusie is dus simpel. Het was een prachtige avond, toen in augustus 1984!

Noot van Harry Vogel: Ik vond op YouTube een filmpje met twee verschillende interviews. Het tweede interview was met Whitey & Hogan. Ik heb dat deel er uitgeknipt en hier geplaatst…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.