Zo halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw organiseerde ik in diverse kerkjes op het Groninger Hoogeland optredens met A.G. & Kate. We zijn in sommige kerkjes maar een enkele keer geweest zoals het kerkje van Eenum, het kerkje van Huizinge, en het kerkje van Den Ham. Sommige kerkjes, zoals bijvoorbeeld de Mariakerk van Krewerd hebben we diverse keren bezocht. Ik heb altijd een haat-liefde verhouding met dit soort optredens gehad. Aan de ene kant droeg/draag ik A.G. & Kate een warm hart toe. Maar daar stond tegenover dat er vaak veel werk verzet moest worden voor meestal een schamele opbrengst.

In sommige gevallen zal je met de spreekwoordelijke ‘anderhalve man en een paardenkop’ in het kerkje naar A.G. & Kate te kijken en te luisteren. Dat waren de keren dat ik tijdens het optreden al zat te bedenken dat ik de ƒ 125,- voor de huur van het kerkje maar uit eigen zak zou gaan betalen. A.G. & Kate speelden vrijwel altijd voor de opbrengst van een collecte. Je had dus ook steevast de mensen die meenden dat ze met ƒ 0,10 of ƒ 0,25 in de collecte een enorme bijdrage aan de bestrijding van de onkosten leverden. Helaas was de werkelijk vrijwel altijd anders.

Tijdens dit optreden van A.G. & Kate en Mac Odell (en z’n vrouw Addie) zat de Mariakerk in Krewerd gelukkig héél aardig vol. Voor onze buitenlandse gasten was het natuurlijk bijzonder om een kerkje van vóór de Middeleeuwen te spelen, maar veel artiesten hebben zich dat denk ik nooit gerealiseerd. Ik herinner me nog wel dat het een mooie middag was met ruim voldoende mensen in de kerk. Ik ging die dag waarschijnlijk met een aardig voldaan gevoel weer terug naar mijn huisje in Hoogezand.

Ik heb de Mariakerk in Krewerd altijd al één van de mooiste kleine kerkjes gevonden. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar meer informatie en wat foto’s van de kerk. Onderstaande informatie en de foto’s zijn afkomstig van Wikipedia, maar zeker de moeite waard om te lezen. De in de onderstaande tekst genoemde boer Bos is dezelfde als de man waar ik naar toe moest als ik het kerkje voor een avond of middag wilde huren. Da’s dan toch wel weer leuk om te weten…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.