Skip Gorman in ‘The Home of Strictly Country’, Harpel (april ’86)

Mijn cassettebandjes die ik in de tachtiger jaren van de vorige eeuw verzamelde liggen in een kunststoffen krat bij ons op zolder. Ooit had ik het plan deze opnamen te digitaliseren, maar daar is het tot dusverre niet van gekomen (er zijn te veel andere dingen te doen die ik ook leuk vind). Ik weet nagenoeg zeker dat er één of meerdere cassettebandjes bij zitten van Skip Gorman. Lang geleden dat ik daar naar geluisterd heb… Op een goede dag kwam Skip als solo-artiest voorbij in Harpel. Het was een beetje een uitbijter ten opzichte van alle bluegrassbands die we met grote regelmaat in Harpel voorbij zagen komen. Het repertoire van Skip Gorman zat meer in de ‘cowboy-hoek’ en leek daarmee meer op muziek die we kennen van mensen als Glenn Ohrlin, Carl T. Sprague en dergelijke. In alle opzichten was het rustiger van het gemiddelde bluegrass optreden. Veel prachtige verhalen kenmerkten het optreden van Skip Gorman. Een voorbeeld van het materiaal van Skip Gorman is het clipje van YouTube dat iets verderop in dit stukje staat. Ik heb onlangs even op z’n website gekeken en daar wordt Skip mooi geïntroduceerd in z’n eigen woorden.

Through his music, Skip Gorman brings back to life the workaday world of the cowboys of the American West. His music is not the music of the Hollywood cowboy, but rather the simple, yet beautifully poignant music that was performed around campfires by cowboys and westward settlers in the 19th century. Gorman brings to the music a scholar’s knowledge of the cowboy’s Celtic, Spanish and Afro-American roots as well as the personal experience gained by working as a cowboy on a ranch in Wyoming, along with an exquisite touch as a singer, guitarist, fiddler and mandolinist. Whether solo or with his old-time cowboy band, The Waddie Pals, Skip takes the music from one of the most romanticized periods of American history-the days of the cattle drives and westward expansion-strips away the Hollywood glitz and Nashville affectations, and shows us the beauty of the music as it was sung and played along emigrant trails and in cow camps over a hundred years ago in the American West. Skip is also an acclaimed Bill Monroe-style mandolinist and a fine old-timey American and Celtic-style Fiddler. Gorman has performed on Garrison Keillor’s ‘A Prairie Home Companion’, at bluegrass festivals, cowboy gatherings and at folk venues and Celtic music festivals throughout the US and Europe. He also frequently presents programs and concerts at schools and museums, educating and entertaining while playing period instruments. Documentary filmmaker, Ken Burns, has featured Skip’s music in several of his documentaries. Skip Gorman has released sixteen recordings on the Old West, Rounder and Folk Legacy labels. He is featured on many others.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen:

Comments

comments

Harry Vogel

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de (huis)concerten die ik bezocht. Recent heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de recent gedigitaliseerde negatieven te doen...

Geef een reactie