Ik had de NBB (Nashville Bluegrass Band) al eerder in Barger-Oosterveld gehoord voordat ze in Harpel kwamen spelen. Het was indertijd altijd goed om naar een plek als Barger-Oosterveld te gaan, zeker om naar een band als deze te luisteren. Toch had het altijd iets extra’s als een goede band ook in Harpel op kwam treden. Voor mijn gevoel is Harpel toch een beetje de bakermat van de bluegrass in Nederland. Ik liet me dit optreden niet ontgaan, en had me er erg op verheugd. Ruimschoots op tijd was ik aanwezig om te kunnen helpen met het verslepen van meubilair en geluidsapparatuur, mee te helpen met het klaarzetten van veel klapstoelen en natuurlijk ook om mee te eten – doorgaans had ik daar al dat werk wel voor over. Joke had een wat andere hand van koken dan ik van mijn moeder gewend was en dat beviel me wel. Mijn ouders waren er – toen ik nog thuis woonde – wat minder enthousiast over, maar daar heb ik me nooit zo veel van aangetrokken. Bovendien woonde ik in 1986 al in Hoogezand. Dat ik na zo’n optreden vervolgens nog een beetje naar knoflook rook vind ik niet zo heel erg…

Rienk Janssen deed altijd de huishoudelijke mededelingen en de aankondiging van de band. Daarbij werd dan aandacht gegeven aan het gegeven dat we met z’n allen in hun woonkamer zaten en kregen we het verzoek om ons ook zodanig te gedragen en geen koffiebekertjes in de planten achter te laten en dergelijke. Volgende optredens (voor zover bekend) werden benoemd en er werd steevast een beetje reclame gemaakt om toch maar een abonnement op het blad Strictly Country te nemen (hoewel de meeste aanwezigen dat al hadden). Pieter Groenveld deed deze dag het geluid en ik twijfel er niet aan of hij de opnamen nog heeft (ik denk het wel). Dit optreden was wat mij betreft een overdonderend succes. Stuk voor stuk mannen die hun sporen ruimschoots verdiend hadden nog voor ze samen The Nashville Bluegrass Band vormden. Ik heb ergens gelezen dat Mark Hembree (bas) meerdere jaren lid van Bill Monroe’s Bluegrass Boys geweest is voordat hij deel van de NBB uit ging maken. Om een indruk te geven van de hoe dat allemaal geklonken heeft een stukje dat ik op YouTube vond (van iets meer dan een jaar later dan het optreden in Harpel)…

Ik las op Wikipedia dat een deel van het succes van The Nashville Bluegrass Band verklaard kan worden door het gegeven dat ze de eersten waren die elementen uit de gospel en spirituals gingen gebruiken. In het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw was dat een bijzonderheid. Ook waren ze de eerste bluegrass band die in China op mocht treden (nog zo iets wat je zonder Wikipedia niet zou weten denk ik). Ik vond het allemaal geweldig en ben blij dat ik een paar optredens van nabij heb mogen meemaken!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.