Publiciteitsfoto van White Mountain Bluegrass. In deze samenstelling hebben we ze in 1986 kunnen beluisteren.

De familie McGee waren graag geziene gasten in Nederland. Het was sowieso niet de eerste keer dat White Mountain Bluegrass op kwam treden in ons land. In 1984 hadden ze grote indruk op mij gemaakt toen ik naar ze luisterde op het 3e Strictly Country Festival in het Openluchttheater in Diever. In 1984 heb ik ze tijdens een huisconcert in Harpel op zien treden samen met Whitey & Hogan (dat was ook een traktatie). Toen het duidelijk werd dat de groep in 1986 weer naar Nederland zou komen aarzelde ik ook geen moment en maakte aan Joke Janssen duidelijk dat er een plekje voor mij gereserveerd moest worden. Er waren erg veel aanmeldingen voor het optreden van White Mountain Bluegrass – blijkbaar waren er veel mensen die er net zo over dachten als ik. Er waren er zelfs zo veel dat er twee optredens werden gepland. Natuurlijk was ik bij beide optredens aanwezig. Pieter Groenveld deed voor beide huisconcerten het geluid. Liz Meyer deed mee in het voorprogramma van (in elk geval één van) de beide optredens. Muzikaal gezien hadden we niets te klagen!

White Mountain Bluegrass  was in feite een muzikale familie. Mac en Hazel McGee woonden oorspronkelijk in het grensgebied van Georgia en Tennessee en verhuisden in de zestiger jaren van de vorige eeuw naar New England in het Noordoosten van de Verenigde Staten. Een jaar of 10 later werd White Mountain Bluegrass gevormd. Hazel speelde bas en zong tenor. Zij deed ook de presentatie. Mac zong en speelde gitaar. Later kregen verschillende kinderen ook een rol in de band. Ray Legere (fiddle) en Roger Williams (dobro) waren weliswaar geen directe familie, maar wel een erg mooie aanvulling op de band.

Deze foto staat ook bovenaan dit stukje. Voor mij is dit de foto die mooi laat zien hoe een dergelijk optreden verliep. Iedereen die wat in te brengen had kwam aan bod bij White Mountain Bluegrass. Ze deelden hun plek op het podium naar al te graag!

Hazel overleed in 2014 op 73-jarige leeftijd en was toen ruim 40 jaar de hoeksteen van de band geweest. Volgens mij was het een aantal jaren later dat de CD  ‘Aragon Mill’ van White Mountain Bluegrass  verscheen op het Strictly Country label. Pieter Groenveld had de opnamen gemaakt en uiteindelijk is er een prachtige CD tot stand gebracht. Waarschijnlijk zullen veel lezers deze CD nog in hun verzameling hebben, De muziek van White Mountain Bluegrass raakt mij nog steeds. Ik las een bespreking van ‘Aragon Mill’ op de site van Amazon die eigenlijk heel goed omschrijft hoe ik over de muziek van White Mountain Bluegrass denk.

I don’t know how many of you remember when country music was real and down to earth, before it became ‘pop’ and overly-produced. The music on this album is the kind my parents listened to. They were country folk who moved to the city and missed the real, old timey music. If you love authentic American honky-tonk, or folk-type music, this is the album for you. The singers are excellent, with natural voices whose emotions are beautifully expressed in each song. Review van E. DeJan op Amazon (2010)

Gastvrij waren ze ook! Ik herinner me dat ik uitgenodigd werd werd om langs te komen als ik van plan was om naar de Verenigde Staten te komen. Ik heb een tijd met het idee gespeeld, maar het is er uiteindelijke nooit van gekomen. In plaats daarvan ging ik fietsend op vakantie in Groot Brittannië met Kees Jansen. Nu we zo veel jaren verder zijn denk ik af en toe met een zekere weemoed terug aan optredens zoals deze met White Mountain Bluegrass!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.