A.G. & Kate hadden hun boerderij in Rijen de ‘Grand Ole Opry’ genoemd. Daar organiseerden ze talloze huisconcerten, vergelijkbaar met de huisconcerten zoals Joke & Rienk Janssen die in ‘The Home of Strictly Country’ in Harpel organiseerden. Het verschil zat ‘um onder andere in het feit dat A.G. & Kate een permanent podium in hun woonkamer hadden gebouwd en dat er in Harpel geen sprake was van een podium. Daar stond men met de rug naar de grote bruine (servies)kast. A.G. & Kate hadden destijds een enorme verzameling LP’s zoals ik die nog niet eerder had gezien (nadien trouwens ook niet), ik heb me eens laten vertellen dat 15.000 stuks een aardige benadering was. Van A.G. komt dan ook de uitdrukking ‘een verzameling is geen verzameling als er nooit meer iets bij komt…’. Ik gebruik drie uitdrukking af en toe nog wel eens, maar verzamelen in het tempo van A.G. & Kate heb ik nooit voor elkaar gekregen. Misschien maar goed ook… Later kwam daar een ontzagwekkende verzameling religieuze boeken bij. Als ik in die periode naar ‘het zuiden’ reisde om een optreden te bezoeken kwam ik altijd weer terug naar huis met een stapeltje LP’s in mijn bagage. Ik ontkwam niet aan de handelsgeest van A.G. en een groot gedeelte van mijn huidige verzameling LP’s stond eerst in de platenkast in Rijen. Het maakte niet uit hoe zeldzaam iets was. A.G. had altijd wel een aantal exemplaren in de kast staan die hij voor een goede prijs wilde verkopen…

Waarschijnlijk was het in deze periode dat A.G. & Kate de hymns van John en Charles Wesley ontdekten. De foto bovenaan dit stukje suggereert dat de verzameling boeken over ’t Methodisme en over hymns in het algemeen toen al aardig vorm begon te krijgen. In 1987 kwam hun eerste (dubbel)LP uit met uitsluitend materiaal uit deze hoek. Het was dan ook in deze periode dat een optreden van A.G. & Kate een vrijwel complete trendbreuk was met voorgaande optredens. Het aandeel hymns in de optredens werd zienderogen groter. Een aantal mensen vond het prachtig. Een aantal mensen kon moeilijk wennen aan het veranderde repertoire en groot aantal mensen vond het eigenlijk wel interessant wat er gebeurde. Ik heb in die tijd erg vaak de parallel gelegd tussen het repertoire van A.G. & Kate en de liederen die wij gewend waren in de kerk te zingen. Daar waren aanzienlijk meer overeenkomsten als ik altijd gedacht had. Terugkijkend naar de foto’s van dit optreden bedenk ik dat het 35 jaar geleden is dat ik deze foto’s maakte. Nog steeds kan ik een groot aantal van de hymns van John en Charles Wesley zonder enig probleem meezingen als ik ze hoor. Niet dat ik zo goed zingen kan (eigenlijk helemaal niet), maar da’s weer een ander verhaal.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.