Destijds was er in Steenwijk een groep mensen aardig actief met country muziek. Zou het zijn geweest omdat er in Havelterberg (op een steenworp afstand van Steenwijk) destijds een Amerikaanse basis was gevestigd? Ik heb op die Amerikaanse basis in de periode ’78-’79 een deel van mijn dienstplicht mogen vervullen als telefonist. De Amerikaanse militairen woonden hoofdzakelijk in en om Steenwijk. Het zou me niets verwonderen als er een verband tussen deze twee gegevens zou bestaan. Volgens Wikipedia was de Amerikaanse basis in Havelterberg in 1986 nog volop in bedrijf.

Wikipedia over Havelterberg destijds...
De Amerikaanse basis te Havelterberg was een legerbasis van de Amerikaanse landmacht op de grens van de Nederlandse dorpen Havelterberg en Darp (provincie Drenthe). Een wachttoren dient als herinneringsmonument. Tussen 1961 en 1992 lagen hier (zeer waarschijnlijk) nucleaire raketkoppen opgeslagen voor de Nederlandse veldartillerie. Eerst lagen er koppen voor de ‘Honest John’-raket, later voor de Lance-raket. De ‘Lance’-raket kon worden voorzien van de W70-kernkop (neutronenbom). De totale kracht van het arsenaal in Havelterberg was ongeveer 80 maal zo groot als de bom op Hiroshima. De binnenste ring van de basis werd bewaakt door Amerikaanse militairen, de buitenste ring door Nederlanders (van 434 Cie. Van Heutsz). Bij dreiging mocht met scherpe munitie worden geschoten. De kernkoppen werden onderhouden en bewaakt door 8th U.S. Army Field Artillery Detachment (8th USAFAD). Een eventueel daadwerkelijk afvuren van de koppen werd overgelaten aan de afdelingen Veldartillerie van de Johannes Postkazerne te Havelte (waaronder 129 Afdva). Alles rondom de basis vond in het diepste geheim plaats. Er werd door de vredesbeweging in de jaren 1970 en 1980 regelmatig geprotesteerd aan de poorten van de basis, onder andere door de groepen ‘Steen wijkt’ en de Werkgroep Anti Atoom Koppen Steenwijk (WAAKS). In ’t Harde was (eveneens waarschijnlijk) een soortgelijke wapenopslag (SAS Doornspijk). Ook daar en bij de (nu opgeheven) vliegbasis Soesterberg waren regelmatig vredesdemonstraties.

Het was mede vanwege dit gegeven dat ik het wel fijn vond om af en toe m’n gezicht in Steenwijk te laten zien als daar een optreden georganiseerd werd. Op een avond in november 1986 bestond countryclub ’t Posthuys 5 jaar. Dit moest natuurlijk gevierd worden… De Amerikaanse band Shady Grove was toentertijd op tournee in onze contreien en dat kwam goed uit. Verder was Theo Lissenberg van de partij, en zag ik foto’s van Relaxation en A.G. & Kate. Kortom, een goede doorsnee van de van Nederlandse country-scene was vertegenwoordigd. Dit werd aangevuld met Shady Grove natuurlijk en een Duitse (?) band waarvan ik op dit moment onmogelijk de naam kan bedenken…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.