Programma (op alfabetische volgorde): A.G. & Kate (NL); Alabama Country Boys (NL); Country Trash (NL); George Hamilton IV (USA); Kalis (NL); Relaxation (NL).

George Hamilton IV was natuurlijk niet voor een korte vakantie naar Nederland gekomen. Hij was gekomen om te werken en voor ons op te treden. Wat mij betreft was het een mooi aanloopje naar het festival om mee naar Schiphol te gaan om de man op te halen. Mij viel op dat George een ‘gewone’ man was waar je niet van zou denken dat hij een van de sterren van de Grand Ole Opry in Nashville was en die tientallen LP’s had gemaakt. Nee, in tegendeel. Oprecht geïnteresseerd in de ander en vol belangstelling naar de mensen in wiens gezelschap hij nu weer was beland. Er werd naar muziek geluisterd, gepraat en het was gezellig. ’s Avonds aten we gezamenlijk. Kate had voor een half weeshuis gekookt en George greep dat moment aan om een zegen voor het eten te vragen. Dat vond ik bijzonder (en indrukwekkend). Later op de avond werd me duidelijk dat hij qua kerkgenootschap een ‘Moravian’ was. Weer wat later bedacht ik dat ‘Moravian’ in het Nederlands vertaald kan worden met ‘Hernhutter’. Een andere benaming is Evangelische Broedergemeente. Vroeger op de basisschool had ik weleens van Hernhutters gehoord, maar nu had ik er eentje ontmoet. Ook hier merkte ik weer dat George gewoon zo was als hij zich presenteerde; hij was in z’n rood/wit geruite overhemd een voorbeeld van ‘what you see is what you get’…

De band Kalis kwam uit Friesland en speelde een aanstekelijke vorm van folk- en countrymuziek waar het publiek van genoot. Het witte hondje op de foto was van een van de leden van de band. Het podium was tijdens het optredens dus ook de plek waar het hondje te vinden was…
Net voorafgaand aan dit festival ruilden A.G. & Kate hun oude grauwgroene Landrover in voor een lichtblauwe versie met een grote V8 motor. Deze Landrover reed zowel op LPG als op benzine en zou de komende jaren hun metgezel blijven. Ik kon natuurlijk niet nalaten om ook hiervan een foto te maken…

Het was A.G. & Kate’s eerste optreden na hun tournee in de Verenigde Staten, vandaar de naam van het festival. Voor de locatie hadden ze een wat ouder schoolgebouw in Dongen gevonden. Het lege schoolplein was het festivalterrein geworden en de oplegger van een vrachtwagen diende als podium. Er was ruimte zat, het was immer zomervakantie… Voor de verandering was het een keer mooi weer in plaats van allerlei dreigende regenbuien. Vanwege de ligging midden in Dongen en waarschijnlijk ook vanwege de aanwezigheid van George Hamilton IV was er een behoorlijk goede opkomst. Dat bracht met zich mee dat de eventuele financiële verliezen voor deze dag waarschijnlijk mee zouden vallen. De hele middag deden verschillende bands hun best om ons te vermaken, dat vermaak ging door tot na het avondeten… Qua programma hadden we niet zo veel te klagen, dat was prima geregeld. Ik heb me goed vermaakt die dag en heb goede herinneringen aan het hele gebeuren.

Ik was behoorlijk onder de indruk van de manier waarop George Hamilton IV z’n optreden deed. Totaal op z’n gemak en binnen de kortste keren had hij de klik met het publiek gemaakt. Ik heb die dag ook vaak horen zeggen dat men behoorlijk onder de indruk van George was en zeer van zijn optreden heeft genoten…

Een van de meest indrukwekkende momenten – iets waar Kees Jansen en ik af en toe nog over spreken – kwam aan het einde van het festival, toen vrijwel alle gasten al naar huis waren gegaan. A.G. & Kate hadden waarschijnlijk met de verhuurder afgesproken het terrein weer netjes achter te laten. U mag één keer raden wie die avond meehielp met vegen… Juist! Dat was George Hamilton IV…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.