Line-up (op alfabetische volgorde): Egbert Meijers Jerrycan Liz Meyer Trio Peter Rowan, Mark O’Connor, Jerry Douglas Sacred Sounds of Grass Sid Hausman Traver Hollow

Nieuwsblad van het Noorden, 5 juni 1987

Aan het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw richtte Egbert Meijers samen met Rienk Janssen het Big Bear Festival op. Het festival werd jaarlijks georganiseerd en richtte zich hoofdzakelijk op bluegrass- en old-time muziek. Jaarlijks werd een festival georganiseerd op 2e pinksterdag in Theater De Kimme in Zuidlaren. Meerdere keren ben ik naar het Big Bear Festival geweest; altijd met een aantrekkelijk programma met één of meerdere Amerikaanse bands, meerdere Nederlandse en/of Europese bands en talloze kraampjes waar iets gegeten kon worden of waar de zich ondertussen steeds verder uitdijende LP-verzameling verder kon worden aangevuld. Soms moest ik een keuze maken tussen verschillende evenementen die ook op 2e pinksterdag werden georganiseerd en daardoor heb ik lang niet alle Big Bear activiteiten kunnen bezoeken. Niet altijd werd er iets in Zuidlaren georganiseerd. Zo werd het optreden waar deze post over gaat georganiseerd in het Drentse Papenvoort.

Sacred Sounds of Grass. Johannes Bodingius (helemaal rechts) is dit najaar helaas overleden.

De bekende fiddler Joost van Es schrijft in het onlangs verschenen boek: ‘Tussen Grolloo en Austin; Egbert Meijers, 50 jaar liedjes met hart en ziel’ een mooie alinea over Big Bear dat het onderwerp van deze post is. ‘Het was omstreeks 1984. Via een liefhebbersblaadje van bluegrass- en old-time muziek was mij bekend geworden dat violist Mark O’Connor, zanger Peter Rowan en zijn dobro-collega Jerry Douglas  een concert zouden spelen. In Drenthe. Op het terrein van een instituut voor gehandicapten waar een bekende van me werkte en woonde’. Die bekende was Egbert Meijers natuurlijk. Verderop lezen we: ‘Dat optreden werd een mijlpaal in mijn leven. Het heeft richting gegeven aan dat – nu ik 52 jaar ben – wat ik nog steeds doe’.

Liz Meyer Trio. Van links naar rechts: Pieter Groenveld, Liz Meyer, Theo Lissenberg. Jerry Gout zicht achter het mengpaneel…

Egbert Meijers begon het jaarlijkse Big Bear Festival vanuit een voorliefde voor bluegrass muziek. Het eerste Big Bear Festival werd in 1982 georganiseerd in de Berenkuil in Grolloo (vandaar de naam). Toen Rienk Janssen aanhaakte was het een goede reden om meer Amerikaanse artiesten en bands naar het noorden te halen. De eerste twee jaar vond het Big Bear Festival plaats in Grolloo, maar toen daar het openluchttheater De Berenkuil op de schop ging verhuisde het festival naar Zweeloo en Papenvoort en tenslotte naar De Kimme in Zuidlaren. Egbert Meijers is 15 jaar bij het festival betrokken geweest en uiteindelijk heeft het festival 35 jaar standgehouden.

Op het podium van links naar rechts: Mark O’Connor, Peter Rowan, Jerry Douglas.

Als je naar de line-up van deze maandagmiddag kijkt, maakt dat duidelijk dat dit niet zo maar een optreden was. De hoofdattractie van deze editie van het Big Bear Festival waren uiteraard Peter Rowan, Mark O’Connor en Jerry Douglas… Het was de eerste en enige keer dat ik deze drie mannen tegelijk op één podium heb zien staan. Peter Rowan hadden we als eens in Harpel kunnen zien, maar dit was de overtreffende trap! Hun optreden was in één woord OVERWELDIGEND. Tja, wat moet je er meer over zeggen? Ik was gewoon overdonderd… Verder hebben we natuurlijk de hele line-up voorbij zien (en horen) komen. Het moet voor Egbert Meijers een buitengewone ervaring zijn geweest om dit te hebben mogen organiseren. Het was voor mij in elk geval een buitengewone ervaring dat ik er er bij heb kunnen zijn…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.