In 1972 werden A.G. & Kate een artiesten duo. Ik heb dat eerste begin niet meegemaakt. Toen ik ze voor het eerst bij Joke & Rienk Janssen thuis in Harpel hoorde waren ze al een paar jaar actief. In 1987 zaten ze dus 15 jaar ‘in het vak’. Ik heb het even nagezocht en heb geleerd dat we dan spreken over een ‘kristallen- of porceleinen jubileum’. Eerlijk gezegd waren beide termen nieuw voor me. Om dit jubileum luister bij te zetten hadden A.G. & Kate bedacht dat het mooi zou zijn om een LP uit te laten komen die recht zou doen aan het jubileum. De opnamen voor deze LP lagen al een tijdje klaar, het was een kwestie van ze netjes uit te laten brengen. Na wat discussies over de taakverdeling werd duidelijk dat Sijbe Oosterhaven en ik deze kar zouden trekken.

Machtig interessant natuurlijk. We zouden iets gaan doen wat we nog nooit eerder hadden gedaan. Songs uitzoeken voor de A-kant en voor de B-kant. Deze songs bovendien in de juiste volgorde zetten. De LP moest een naam hebben, er moest een boekje gemaakt worden. De BUMA rechten moesten geregeld worden en bovendien moest het hele project gefinancierd worden door middel van voorintekening en sponsoring. Héél veel dingen om te regelen dus, alles natuurlijk in nauw overleg met A.G. & Kate. Het werd een intensieve periode vanwege alles wat er geregeld moest worden, maar ook omdat er een middenweg tussen onze verwachtingen en die van A.G. & Kate gevonden moest worden. We gingen natuurlijk wel met hun materiaal aan de slag…

Uiteindelijk was de LP klaar. Er werden er 500 van geperst en wat waren we trots. Kort voordat de hoes gedrukt werd had ik Sijbe Oosterhaven gevraagd zijn geschreven naam aan te leveren (met zwarte pen). Toen ik zag dat hij puntjes op de ij van Sijbe had geschreven heb ik die met Typex keurig net weggehaald. Wist ik veel dat die er wel hoorden… Dat werd duidelijk gemaakt in een telefoongesprek. De puntjes moesten terug! De LP werd een mooie dwarsdoorsnede van het repertoire van A.G. & Kate destijds. AWhen You And I Were Young Maggie Blues; Rose Conlee; From The Bottle To The Bottom; Into Each Life Some Rain Must Fall; Keep On The Sunny Side; I’m Dwelling In Beulah Land. BThe Young Fisherwoman; I’m Free From The Chaingang; Missouri Waltz; Mighty Close To Heaven; They’re Holding Up The Ladder; I Would Not Be Denied

De uitreiking van ‘het eerste exemplaar’ was tijdens een optreden van Jim Eanes bij A.G. & Kate thuis. Een collega op mijn werk had één hoes ingelijst; deze zou worden overhandigd. Volgens mij reisde Dennis Schut destijds met Jim Eanes door het land, maar dat weet ik niet meer zeker. Er zijn wel foto’s van Jim en Dennis samen op het podium. Van het optreden weet ik niet zo veel meer. Ik moest namelijk ‘het eerste exemplaar’ aanbieden en een praatje doen. Eigenlijk wilde ik dat niet, maar Sijbe wilde dat beslist niet – mijn lot was dus bezegeld… Zenuwachtig dat ik was… Maar gelukkig was er iemand die foto’s van het hele gebeuren heeft gemaakt…

Een aantal songs van Jim Eanes (van dit optreden) zijn terug te vinden via het YouTube kanaal van Dennis Schut. Als voorproefje heb ik eentje gekozen die ik zelf erg mooi vind (er zijn nog meer te vinden)…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.