Een paar maanden geleden eindigde het eerste feuilleton over een voorjaarstournee van A.G. & Kate in Engeland in 1990. Ik ging toen mee als ‘roadie’ en maakte op die manier kennis met een land waar ik tot dat moment niet eerder was geweest. Het was voor mij het begin van een langdurige fascinatie met Engeland ‘and all things British’. Na 27 deeltjes die gezamenlijk ruim 15.500 keer zijn gelezen (indrukwekkende getallen volgens mij) was het verlag ten einde. Nu is het tijd geworden voor een tweede feuilleton. Dit tweede verlag zal zich tegelijk iets meer concentreren op de samenhang in verschillende individuele optredens. ‘See England in 70 bookshops’ vond plaats in globaal het zuidoosten en het zuiden van Engeland. De optredens in deze nieuwe reeks ‘Flimsey chorusses or Country & Wesleyan’ vinden hoofdzakelijk plaats in het midden van Engeland en een klein deel van Noord Wales. Veel plezier met lezen…

In- en aanleiding…
De voorgaande tournee met A.G. & Kate in Engeland was me erg goed bevallen. Uiteraard spraken we daarna nog regelmatig over de avonturen die we tijdens deze reis mee hadden gemaakt. Sommige daarvan vond ik indrukwekkend, sommige wilde ik het liefst vergeten (zoals de gitaar die uit de kisten op het dak van de Landrover viel). De conclusie was dat ik een tweede keer mee op reis naar Engeland zou gaan. Deze keer naar een ander gebied, en in een ander deel van het jaar. Deze keer vertrok ik in de maand november voor iets meer dan vier weken naar Engeland en zou kort voor het kerstconcert van A,G. & Kate in ons Groninge Krewerd weer terug in Nederland zijn. Dat betekende dus ook dat ik de meeste voorbereidingen voor dat optreden gedaan moest hebben voorafgaand aan mijn vertrek naar Engeland…

Vroeger bewaarde ik van alles. Dit is de lijst met optredens waar ik mee naar toe zou gaan. Ik zou deze reis onder andere twee keer (mee) naar de gevangenis gaan…

Omdat het vandaag de laatste werkdag voor de vakantie was vond ik het wel reëel om pas om 08.30 uur te beginnen. Normaal gesproken deed ‘Baas Klaas’, mijn toenmalige groepsleider, daar beslist niet erg enthousiast over, maar waarschijnlijk zou hij het me deze keer wel vergeven. Verschillende klusjes waarvan gevonden werd dat die niet zouden kunnen blijven liggen tot na mijn vakantie moesten deze laatste werkdag beslist nog afgewerkt worden. Om 16.00 uur ben ik, zonder te gaan snipperen, met ‘Baas Klaas’ via ’t Winschoterdiep naar huis gefietst, deze keer gelukkig geen lekke band gehad zoals de voorgaande dag. Toen ik thuis kwam bleek wel dat het inmiddels geen zin meer had om nu nog naar m’n ouders in Appingedam te gaan om daar de affiches voor het kerstconcert van 22 december 1991 in Krewerd op te gaan hangen. De eerstvolgende actie was dan ook om pa en moe te bellen en hun dit mee te delen zodat er niet tevergeefs op je gewacht zou worden. M’n moeder had het al in de gaten en was aan het einde van deze dag een stuk helderder dan ik…

Vaste prik voorafgaand aan een vakantie naar Engeland. Guldens inwisselen tegen Britse ponden…

Na het eten ben ik verder gegaan met het inpakken van de twee tassen die ik deze keer mee op reis wilde hebben. In beide tassen werd onderin een opgevouwen lege extra tas voor de te verwachten aanschaffen (boeken en zo…) gestopt. Af en toe onderbrak ik het inpakken om even naar de TV te kijken. Ik was toentertijd een grote fan van een politieserie met Carroll O’Connor (‘In the heat of the night’), een van mijn favoriete series (voor zover het politieseries betrof). Terwijl ik iets later, al luisterend naar de TV, mijn walkmanspullen aan het bijeen zoeken was, belde Sijbe Oosterhaven mij nog op om nog even de details van de kersttournee van A.G. & Kate te bespreken, bovendien wilde hij weten wat voor zaken ik al voor januari ’92 geregeld had.

We kregen altijd een lijstje met plekken en telefoonnummers waar A.G. & Kate tijdens hun tournee op zouden treden. Al zo lang als ik me kan herinneren had de typemachine van het duo kleine probleempjes met het bovenste gedeelte van de hoofdletters…

Ik heb hem verteld dat ik inmiddels met mevrouw Steenbergen in Lettelbert (de sleutelhouder van het kerkje daar) gebeld had en dat er een voorlopige claim op zondag 19 januari lag voor een optreden in het kerkje van Lettelbert. Sijbe legde zich hier zonder morren bij neer, het zou betekenen dat A.G. & Kate mogelijk meer dan één optreden op die dag moesten doen. We boomden nog even over een mogelijk optreden in Vriescheloo. Omdat het mij wel aardig leek gaf ik Sijbe het adres en het telefoonnummer van Bert Nobbe, zo dat Sijbe zelf een en ander kon gaan regelen…

Afbeelding gevonden op de Beeldbank Groningen.

Aan het einde van de dag belde ik nog even met boer Bos in Krewerd (de beheerder van het plaatselijke kerkje van de Stichting Oude Groninger Kerken) over de verwarming in de kerk, het bleek dat er het vorige jaar een spinnetje in de gasleiding om het leven gekomen was. Het dode beestje hinderde de toevoer van gas echter dusdanig dat de kachel voortdurend uitging en wij kou hebben moeten lijden. Het energiebedrijf was echter op onderzoek uit geweest en had het dode diertje uit de gasleiding verwijderd met als gevolg dat de kachel kon branden als nooit tevoren!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.

Volgende post