Zaterdag 16 november 1991; de eerste vakantiedag…
Ik was op tijd uit bed, want deze dag zou ik naar Appingedam gaan, naar mijn ouders om gedag te zeggen en om al vast de affiches voor het kerstconcert in Krewerd op te hangen. toen ik vanaf het busstation tegenover de papierfabriek aan kwam lopen was m’n vader net bezig om met behulp van slechts één kruk de auto leeg te halen, waarschijnlijk hadden ze net even wat boodschappen gedaan. Ze waren nota bene om 10:30 uur al weer terug van de wekelijkse boodschappenreis…

Een hele oude foto van de toenmalige strokartonfabriek in Appingedam. Ongeveer tegenover de fabriek was een bushalte. Vandaar liep ik het laatste stukje naar m’n ouders. Ik heb ook jarenlang heen en weer gefietst tussen Hoogezand en Appingedam (23 km enkele reis) om even bij m’n ouders op bezoek te gaan. Foto gevonden op Beeldbank Groningen.

Na de koffie met koek en brood (met pindakaas) van m’n moeder was het tijd om eerst maar naar Krewerd, Arnwerd, Jukwerd, Losdorp en Holwierde te gaan om in elk van die kleine dorpjes zo veel mogelijk affiches op te hangen. Mijn vader reed en parkeerde de auto; ik zocht de ‘plakplaatsen’ uit, sprong uit de auto en plakte een gekleurd A4’tje op een bushokje, een kerkdeur of gewoon op een dikke boom. Tegen 13:00 uur hadden we vrijwel alle kleine weggetjes in de wijde omtrek van Krewerd gehad, beiden vonden we dat het tijd wordt om even weer thuis te gaan kijken of m’n moeder al met het eten bezig is of zo… Inderdaad! M’n moeder had een grote pan vol zuurkool met ananas klaar. Heerlijk!

Direct na het eten ging ik eerst m’n vader maar even helpen om het bed dat in de kamer gestaan had om hem een gemakkelijk bereikbare rustplek te verschaffen weer terug naar zolder te brengen. Zijn knie was ondertussen zodanig hersteld dat hij het nu wel weer aandurfde om ’s nachts weer boven te gaan slapen. Omdat voor mijn gevoel de tijd een beetje begon te dringen sprak ik af dat mijn vader me in Appingedam af zou zetten zodat ik de rest van de affiches in de winkelstraten van Appingedam weg zou kunnen hangen, als ik dan mijn wandeling een beetje zorgvuldig zou plannen kon ik tegen 15:00 uur bij het plaatselijke GADO-busstation zijn om de bus terug naar Hoogezand te pakken. Ik zou dan nog ruim op tijd thuis zijn om de laatste voorbereidingen voor de reis van de volgende dag te treffen.

Het was volgens mij de tijd dat mijn vader herstelde van een operatie een zijn linkerknie. Nu, in 2023, sta ik op de wachtlijst voor precies dezelfde operatie. Ook aan mijn linkerknie, net als mijn vader destijds… Ik vind het verrassend te moeten constateren hoeveel ik langzamerhand op m’n vader begin te lijken…

Na in Appingedam rustig de Wijk- en de Dijkstraat en de daar tussen liggende straatjes te zijn doorgewandeld vond in het wel welletjes. Bovendien had ik bedacht dat het wel aardig zou zijn om even langs het Aquariumhuis te gaan om te kijken of ze daar nog iets aardigs voor mij in de bakken hadden zitten. En waarachtig, ik had gelijk… Henk Kuiper had nog een paar prachtige zoetwatergarnalen zitten, echt ideale beesten voor een aquarium als het mijne. Ik besloot uiteindelijk drie garnalen te kopen, en omdat ik niet met die beestjes in m’n binnenzak langs de winkels kon gaan om te vragen of ze alstublieft een affiche van A.G. & Kate op zouden willen hangen ben ik gelijk maar naar het GADO-busstation gewandeld.

Een paar jaar eerder had ik mijn auto ergens in de buurt van Baarn total loss gereden. De financiële gevolgen van dit ongeluk was voor mij een reden om na mijn herstel te proberen hoe ik me zonder auto zou kunnen redden. Dat bleek verrassend goed te lukken, echter met uitzondering van dagen zoals deze. Om affiches voor een aankomend optreden van A.G. & Kate in een dorp als Krewerd weg te hangen is een auto véél handiger dan het openbaar vervoer…

Om 14:45 uur was ik daar, ‘k moest nog even wachten op de juiste bus, en maakte een praatje met een wat oudere dame die ook met de bus mee moest. En vervolgens was ik weer op weg naar m’n eigen huisje. Eenmaal thuisgekomen belde ik m’n ouders op om me weer terug te melden. Ooit, toen ik het ouderlijk huis verliet hadden we dit gebruik ingesteld. Als we van elkaar weten dat we een reis (moesten) maken, melden we ons altijd even terug. Dit gesprekje zo vlak voor een lange reis naar Engeland vond ik echter best een beetje weemoedig…

Jarenlang heb ik 4-hoog in een flatje in Hoogezand gewoond. Een groot gedeelte van die tijd had ik een aquarium en was ik lid (en secretaris) van de plaatselijke aquariumvereniging. Ik heb het ooit nog eens tot kampioen van Hoogezand-Sappemeer geschopt met mijn aquarium…

Voorafgaand aan het telefoongesprekje met m’n ouders had ik het zakje met de garnalen boven in ’t aquarium laten drijven om daar even te conditioneren (qua temperatuur). Toen ik  telefonisch afscheid van m’n ouders genomen had werd het tijd om de beestjes los te laten en ’t aquarium nog een laatste schoonmaakbeurt te geven. De voorgaande weken had de bak nogal last van een vervelende soort algen die alles onder een groenig, grauw slijmerig waas bedekten, het was wel degelijk nodig dat de bak nog even schoongemaakt werd voordat ik op stap ging. Nadat ik met het aquarium klaar was en de vissen met een rustig hart achter kon later wijdde ik me verder aan het inpakken van al de zaken die ik de komende 4½ weken nodig dacht te hebben, de twee uitverkoren tassen bleken nauwelijks groot genoeg te zijn…

Nu nog even een broodje eten, een briefje met instructies voor m’n jongste zus schrijven met betrekking tot de brievenbus en het water geven van de planten ging ik de laatste beetjes post afwerken. Er moesten ook nog allerlei persoonlijke uitnodigingen voor het aanstaande kerstconcert in Krewerd verzonden worden; we hadden al vrij snel bedacht dat we op zo veel mogelijk verschillende manieren onze concertgangers achter de broek moesten zitten. Anders zat maar met een paar man in een vrijwel lege kerk… Om 22.30 uur ging ik nog even langs de brievenbus om deze uitnodigingen te posten om vervolgens als de gesmeerde … door naar mijn werkplek in Foxhol te fietsen om daar m’n vergeten regenpak op te halen. Ik wist nog niet of ik het mee wilde hebben naar Engeland, maar ‘k wist wel zeker dat ik het niet in de garderobe van ’t laboratorium wilde laten liggen. Nadat m’n collega’s uit de nachtdienst van hun verbazing bekomen waren ging ik als een haas weer naar huis, een borrel drinken, de planten voorlopig voor de laatste keer water geven en naar bed…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.

Vorige post Volgende post