Met dank aan Bert Nobbe…

Vorige week kreeg is een SMS’je van mijn oude vriend Bert Nobbe. De tekst was (zoals meestal bij Bert) kort en bondig: ‘Groot neis’. Als Grönniger wist ik natuurlijk dat Bert groot nieuws te melden had. Wat dat nieuws was zou ik wel horen als ik heb zou bellen. Zo werkt dat. Da’s altijd al zo geweest. Wat was er aan de hand?

Bert Nobbe was bij Rienk Janssen op de koffie geweest. Dat gebeurt wel vaker, de twee wonen min of meer bij elkaar in de buurt. Rienk had het oude spelletje wat we allemaal al jaren kennen gespeeld. Je legt een LP op de platenspeler en houdt de hoes zorgvuldig uit het blikveld van je gast. Vervolgens vraag je met een ernstig gezicht: ‘Wie zou dit kunnen zijn?’ De ander moet dan enorm in zijn of haar geheugen graven om het juiste antwoord te vinden. Eerlijk is eerlijk, hoe beter je je eigen verzameling kent, hoe eenvoudiger de antwoorden voor het grijpen liggen…

Een foto van Bill Clifton in Groot Brittannië waarvan ik aanneem dat deze in dezelfde periode is gemaakt. Het stuur van de Bentley zit – zoals in Engeland gebruikelijk is – voor ons gevoel aan de ‘verkeerde’ kant…

Wat bleek? Deze keer was de LP in kwestie een demo-LP van Bill Clifton op het Britse Oak Records label. De songs op de LP bleken voornamelijk folk georiënteerd te zijn en Bert wist me te melden dat de stem van Bill Clifton meende te herkennen aan de ‘kleur’ van z’n stem. De LP zat in een blanco hoes (zoals wel vaker met demo-LP’s het geval is) en op de hoes was handmatig summiere informatie achtergelaten. Rienk had de LP een aantal jaren terug van Bill meegekregen  toen Rienk bij Bill op bezoek was.

Na ons telefoongesprek kreeg ik een brief van Bert (hij schrijft nog brieven en da’s mooi). De informatie was kort en bondig: Bill Clifton + onbekende zangeres; Dave Goulder op gitaar; R.S. Jones of Morden Ltd. in Morden, Surrey.

De songs zoals ze op de hoes van de demo-LP zijn geschreven. Grappig is dat Dave Goulder (de gitarist op deze opnamen) het ook heeft over de song ‘Raining for far too long’,maar deze titel is niet in het lijstje terug te vinden…

Ondertussen is Bert op jacht naar meer informatie. Op het Internet heeft hij Dave Goulder gevonden (de gitarist op de opnamen) en heeft hem gemaild. De onbekende zangeres blijkt Jacqui McShee te zijn die we later bij de folk band Pentangle aan konden treffen. De opnamen zouden dateren uit 1962. Ik denk dat de opnamen iets later gemaakt zijn, want volgens de IBMA verhuisde Bill pas in 1963 naar Engeland (maar da’s spijker op laag water zoeken). De opnamen samen met Bill Clifton bleek de eerste keer te zijn dat Dave Goulder überhaupt in een opnamestudio was…

Nieuwsgierig als ik ben heb ik een opname van Jacqui McShee gezocht op YouTube. De onderstaande song ‘Let no man steal your thyme’ is opgenomen in 1968. Jacqui McShee had toen ondertussen haar plekje gevonden bij Pentangle…

Eigenlijk is het weer een beetje net als vroeger toen we nog uitgebreid op jacht gingen naar mooi en onbekend materiaal. ‘The fun is in the hunt’ zeiden we destijds. Da’s nog steeds zo volgens mij…

Voor Bert Nobbe en mij is het een verschrikkelijk interessant verhaal. Wordt vervolgd…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.