Vaartocht Blauwe Stad, Stadswandeling Winschoten, vervolg vaartocht via de Rensel, Pekelder Aa, en de Westerwoldse Aa richting Wedderveer.

De cultuurhistorische vereniging Stad & Lande richt zich op eenieder die zich interesseert voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen. De afgelopen jaren gaan Jan-Albert Bleeker en ik regelmatig naar lezingen in de hal van de Groninger Archieven aan het Cascadeplein. Ook staan de voorjaars- en de najaarsexcursie steevast op ons programma van gezamenlijke activiteiten. Jan-Albert en ik hadden al eerder een vaartocht meegemaakt bij wijze van excursie. Toen bleek dat Stad & Lande ook dit voorjaar weer het water op zou gaan zoeken waren we een van de eersten die zich inschreven om mee te gaan.
Het programma voor de dag:
Nog tijdens de bustocht naar Midwolda werd de gebruikelijke hand-out uitgedeeld en begon Albert Buursma te vertellen over de verschillende bestemmingen. Allereerst vertelde hij ons uitgebreid over Blauwestad, het Oldambtmeer (en z’n ontstaansgeschiedenis).
Midwolda
Terwijl we als buspassagiers door Midwolda reden kregen we van de chauffeur een korte uitleg over een paar markante punten in het dorp. Aandacht was er voor De Vicarie waar de bekende zangeres Imca Marina een brasserie had en die ook een periode als trouwlocatie dienst heeft gedaan (in 2010 vroeg Imca Marina het faillissement aan). Ook voor de boerderij Hermans Dijkstra was extra aandacht. Deze boerderij heeft de status van Rijksmonument. De boerderij Hermans Dijkstra werd in 1858 gebouwd. Het gebouw vertoont kenmerken van zowel het eclecticisme als van de chaletstijl. Het gaaf bewaard gebleven interieur dateert van het begin van de 20e eeuw en bevat motieven ontleend aan zowel de art nouveaux- als aan de art-decostijl. Voordat we het goed en wel in de gaten hadden stonden we bij het haventje van Midwolda om aan boord van de ‘Genie’ te gaan.



Oldambtmeer
Omdat aan het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw de landbouw in het Oldambt het steeds moeilijker begon te krijgen, de werkloosheid toe nam en allerlei – voornamelijk jonge – mensen uit het gebied weg begonnen te trekken bedachten twee mensen (Wim Haasken, gemeenteraadslid en Jan Timmer, een architect; beiden uit Scheemda) een revolutionair plan om een meer te creëren op de plek waar vroeger het Huningameer te vinden was. Het Huningameer verdween rond 1800. Het diepste gedeelte van het huidige Oldambtmeer volgt ongeveer de contouren van het oorspronkelijke Huningameer. Het oorspronkelijke Huningameer was (waarschijnlijk) genoemd naar een familie Huninga uit Oostwold en was iets meer dan éénderde van de oppervlakte van het huidige Oldambtmeer (dat circa 800 hectare groot is). Verschillende woonwijken met allerlei vrije architectuur begonnen over de loop der jaren vorm te krijgen rondom het meer. In 2005 werd Blauwestad als dorp erkend.
Onze vaarroute zou ons naar Winschoten brengen. Gaandeweg onze tocht passeerden we allerlei woningen waarvan de Pieter Dekker (de kapitein van de Genie) precies wist wie de eigenaren waren en hoeveel ze voor hun woning hadden moeten betalen. Hij vertelde ons het verhaal over de waterplanten in het Oldambtmeer die de afgelopen (warme) zomer zo uitbundig groeiden dat het een probleem begon te worden. Een binnengehaalde Belgische deskundige zou een en ander bestudeerd hebben en het advies hebben gegeven ‘dat je die planten minder water moet geven, dan groeien ze ook minder hard’. Deze opmerking zette eigenlijk de toon voor de rest van de verhalen van kapitein en z’n secondant. Tijdens de vaartocht over het Oldambtmeer begon het te regenen. De vensters van de Genie bestaan uit losritsbare flappen van een oprolbaar plastic. De grap van de dag was natuurlijk dat op een bepaald moment de opdracht werd gegeven dat ‘de ritsen naar beneden’ moesten – hierdoor werd elke vorm van fotografie door de ramen onmogelijk… Vooral dit gegeven zorgde ervoor dat ik langzaamaan iets minder plezier aan deze tocht begon te beleven, want ik ga mee vanwege het interessante thema – en eigenlijk iets minder voor de gezelligheid aan boord (alhoewel dat natuurlijk ook belangrijk is). Ik vond dat de intercom aan boord van het schip behoorlijk hard stond, een beetje overstuurde en dat de microfoon zo dicht bij de mond van de spreker werd gehouden dat de verstaanbaarheid – om héél eerlijk te zijn – tot een minimum werd beperkt. Dit was ook ongeveer het moment dat we te horen kregen dat we zonder toestemming niet op het achterdek van het schip mochten komen. Tijdens een eerdere vaartocht waren twee passagier met hun hoofd tegen een brug gekomen toen het schip onder de brug door voer – dat zou geen tweede maal gebeuren. Mij deed deze oekaze sterk denken aan het verhaal van de Knoalster Lorelei (op prachtige wijze vertolkt door Henk Scholte). Los van het feit dat het achterdek erg klein was, was de ruimte tussen schip en de meeste bruggen ook niet zo groot dat ‘op het achterdek staan’ een veilige bezigheid was…
Winschoten
Tegen de tijd dat we aanlegden bij de Harbour JazzClub in Winschoten was het zonnetje weer gaan schijnen. We hoefden ‘de ritsen niet meer naar beneden te doen’… Na een korte uitleg over de historie van het gebouw waar momenteel de Harbour JazzClub is gevestigd konden we de lunch gebruiken. Een scala van belegde broodjes en croissants stond voor ons klaar. Het gebouw waar de JazzClub is gevestigd was oorspronkelijk de reparatiewerkplaats van de Stoomtramweg Maatschappij Oostelijk Groningen. De O.G. werd in 1912 opgericht en in 1913 wordt het bestek van de aan te leggen lijnen aanbesteed. In augustus 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Hierdoor loopt de aanleg veel vertraging op. De aanlegkosten van de lijnen stijgen sterk en ook de aanschaf van het rijdend materieel wordt veel moeilijker. Op 1 november 1914 werd de lijn Winschoten-Ter Apel geopend (reistijd enkele reis circa 2 uur) en op 9 juli 1919 de lijn Delfzijl-Winschoten. De zijtak Bellingwolde-Blijham werd op 18 oktober 1918 in gebruik genomen. In 1948 werden deze lijnen, door de opkomst van busvervoer, weer opgeheven. De GADO (de Groninger Autobus Dienst Onderneming) nam op 31 mei 1948 het personenvervoer over. Het losse goederenvervoer wordt dan overgenomen door Van Gend & Loos. Vanwege de afkorting O.G. (en de snelheid van het vervoer) werd de stoomtram ook wel ‘Ol Graitje’ genoemd. We hebben dus op een historische plek onze lunch gehad…



Na de lunch werden we in twee groepen verdeeld en onder de leiding van elk een stadsgids hadden we een stadswandeling van 1½ uur. De groep waar Jan-Albert Bleeker en ik deel van uitmaakten gingen op pad met Koos Akkerman, een vitale 80+’er met ruim 22 jaar ervaring als stadsgids in Winschoten. Allereerst staan we stil bij de geschiedenis van het gebouw waar we even daarvoor onze lunch hadden gehad, vervolgens staan we stil bij het voormalige hoofdkantoor van de O.G. en daarna wandelen we door het centrum van Winschoten. We hebben even kort stilgestaan bij een serie glimmende metalen noppen in de straat, die de contouren aangeven van de oude vesting Winschoten (dit beeld komt trouwens terug in de vlag van de stad). Koos Akkerman had zich over de loop der jaren behoorlijk gespecialiseerd in de geschiedenis van het Jodendom in Winschoten, en wist daar veel over te vertellen. Vanwege de historische handelsroutes vanuit het Oosten naar Nederland was het logisch dat Joden die vanuit het Oosten naar Nederland trokken ook via Winschoten reisden en daar zelfs bleven en er een bestaan (doorgaans in de handel) opbouwden. Tijdens de 2e Wereldoorlog is nagenoeg de gehele Joodse bevolking van Winschoten weggevoerd en omgekomen in diverse concentratiekampen. Koos Akkerman vraagt aandacht voor een verwaarloosd terreintje waar eens een sporthal was; deze plek diende tijdens de 2e Wereldoorlog als een verzamelpunt voordat men met de trein naar Westerbork vertrok. Ook staan we stil bij het huis waar Jaap Meijer en Liesje Voet en hun zoon Ischa Meijer gewoond hebben. Het gezin overleefde de 2e Wereldoorlog, maar was zwaar getraumatiseerd door wat ze allemaal mee hadden gemaakt. Jaap Meijer was naast rabbijn, historicus ook schrijver een schreef uiterst bondige gedichten onder andere ook in het Gronings. Koos Akkerman draagt twee korte gedichten voor die behoorlijke indruk maken op de groep.

Een klein stukje verderop staan we stil bij een klein monumentje ter nagedachtenis aan Etty Hillesum. Er wordt uitgelegd dat we vanuit de 2e Wereldoorlog twee belangrijke dagboeken kennen; dat van Anne Frank, en dat van Etty Hillesum. Etty Hillesum werd niet in Winschoten geboren, maar verhuisde naar Winschoten als klein meisje. Het monumentje staat aan de overkant van de straat waar het gezin Hillesum toentertijd naar toe verhuisde. Via Harry Perton kreeg ik trouwens de (welkome) aanvulling dat er meer dagboeken vanuit de 2e Wereldoorlog bekend geworden zijn zoals dat van Philip Mechanicus over Westerbork (In dépôt. Dagboek uit Westerbork). Tegelijk denk ik dat de beide genoemde dagboeken de grootste indruk op onze gids hadden achtergelaten. Ik was sowieso behoorlijk onder de indruk van de bevlogenheid en de vitaliteit van onze gids. Hij had zich niet alleen in dit aspect van de Winschoter geschiedenis verdiept, maar op de een of andere manier merkte ik ook een soort persoonlijke bevlogenheid. Langere tijd bleven we stilstaan bij de Marktpleinkerk en het bijzondere hekwerk bij de ingang. Koos Akkerman argumenteerde dat Winschoten een oude stad is, want de Marktpleinkerk dateert van circa 1275. Op de terugweg werden we geteisterd door een regenbui (de zoveelste van deze zaterdag), maar ondanks dat werden we na een aangename wandeling van circa 1½ uur netjes weer afgeleverd bij de Harbour JazzClub.
Vervolg van de vaartocht.
Nadat we aansluitend weer ingescheept werden was het zaak geworden om onze vaartocht richting Wedderveer te vervolgen. Het eerste stuk – Winschoten weer uit – hadden we al gezien toen we richting Winschoten gingen, dat maakte daarom wat minder indruk. We voeren langs een grote afvalverwerker en langs het pand van Steenhuis Sloopwerken (heel strikt genomen is dat ook een afvalverwerker). Bij sluis De Bult (genoemd naar het oude buurtschapje met dezelfde naam) vloeien de Westerwoldse Aa en de Pekelder Aa samen. Dit was voor mij het punt waar ik constateerde dat ‘de ritsen nog steeds naar beneden bleven’, dat we overwegend rietkragen links en rechts van de boot zagen, en dat de hoeveelheid bruggen waar de boot nét onderdoor paste toenam (met andere woorden: we mochten niet het achterdek op). Eng fotogeniek vond ik deze excursie daarom niet. Ter hoogte van Klein Ulsda kregen we de mededeling: ‘vrouwen, houd jullie mannen vast… Want hier in deze plaats zijn vrouwen die zich liggende staande houden’. Hoe verder we richting Wedderveer voeren, hoe joliger het commentaar van de kapitein werd. Ik heb nog steeds plezier over de manier waarop hij aankondigde ijsvogeltjes te kunnen zien. Dit ging met zoveel kabaal gepaard dat ik veronderstel dat de kapitein waarschijnlijk de enige waarnemer van de ijsvogeltjes in kwestie was… Op een bepaald moment werd de afstand tussen de verschillende bruggen waar we onderdoor moesten iets groter; dat gaf mij de kans om even snel een paar foto’s van de omgeving te maken. Opvallende was dat het laatste stukje van de vaartocht door een gebied ging waar de meest prachtige percelen aan het water lagen. Ook hier kregen we weer toelichtingen op de actuele huizenprijzen…
Uiteindelijk kwamen we aan in Wedderveer, na eerst nog een héél klein stukje doorgevaren te zijn (tot op een paar honderd meter van het Huis te Wedde). De bus stond al op ons te wachten en vertrok vlot weer naar Groningen, zo rond 18:00 uur waren Jan-Albert Bleeker en ik enigzins moe en tevreden weer terug op Groningen CS.
We hebben vervolgens een en ander nog even laten bezinken in Grand Café Het Prinsenhof, onder het genot van een paar glazen Mooie Nel van brouwerij Jopen en een heerlijke portie garnalenkroketjes… Onze conclusie was dat het een mooie excursie was, maar dat het gebrek aan ‘buitenbeleving’ tijdens het varen toch een stempel op de dag had gedrukt. We waren beiden van mening dat de wandeltocht door Winschoten aanzienlijk leuker en zeker interessanter was dan we aanvankelijk hadden aangenomen…
Facebook reacties