Dave Haney (uiterst rechts) tijdens een optreden in Harpel in 1984.

De band Bay State Bluegrass ontstond waarschijnlijk ergens tussen 1985 en 1986 rondom Dave Haney. We hadden Dave Haney eerder in Nederland kunnen ontmoeten als de gitarist van de ‘New England Bluegrass Boys’. Dit was Joe Val’s band. Ik heb hier nog foto’s gepost van deze samenstelling van Joe Val’s band. Deze foto’s werden in Harpel gemaakt in maart 1984. Op 11 juni 1985 overleed Joe Val (veel te vroeg) en gingen de verschillende leden van zijn band hun eigen weg. Weer een jaar later – in 1986 dus – zien we Dave Haney weer terug met een eigen band. Ik weet dat ik de band sowieso twee keer gezien heb: dit optreden in Zwartemeer en vervolgens een paar weken later op het (toen nog) jaarlijkse Strictly Country Festival in het Openluchttheater in Diever. Ik was altijd een groot liefhebber van de muziek van Joe Val (of ‘Joevvel’ zoals Willem van Egmond altijd zei) en ben dat eerlijk gezegd nog steeds. Ik heb later bij Rienk Janssen de LP ‘Home run man’ gekocht en was natuurlijk van plan handtekeningen van de verschillende musici te scoren, die zijn er uiteindelijk ook opgezet. ‘k Heb geprobeerd na te gaan wanneer dat dat gebeurd moet zijn, maar daar loop ik vast. Ik heb in mijn archief foto’s van twee optredens van Dave Haney & Bay State Bluegrass: dit optreden en vervolgens heb ik ze weer terug gezien op het festival in Diever. Deze beide gebeurtenissen waren in 1986. De LP verscheen echter in 1988. Ik kan in mijn archief echter geen foto’s terugvinden van optredens van deze groep na 1986. Ik snap niet hoe dit mogelijk is, da’s duidelijk.

Dave Haney (recente foto)

Daar waar ik de muziek van Joe Val wat meer ‘hard-driving’ vond, vond ik de muziek van Dave Haney and Bay State Bluegrass een stuk vriendelijker. Misschien daardoor ook iets minder memorabel, maar dat ligt aan mij natuurlijk. Ik heb de betreffende LP maar weer eens uit de kast getrokken en vanmiddag opnieuw een keer beluisterd. Het klinkt heel erg prettig allemaal, maar op de een of andere manier verbaasd het me niet dat deze LP niet in m’n persoonlijke top 10 staat. Niettemin is het gewoon goede bluegrass.

Het volgende is wel een héél bijzonder verhaal en is hier na te lezen. Bay State Bluegrass is namelijk ook te horen op een soloalbum uit 1988 van Brian Wilson (The Beach Boys). Bay State Bluegrass is op de achtergrond te horen in ‘Rio Grande’, het laatste nummer op dit album. Terwijl Bay State Bluegrass bezig was met de opnamen van hun album ‘Home Run Man’ in de studio in Boston werd hun producer gebeld door de producer van het album van Brian Wilson. Brian had op het laatste moment besloten dat hij graag een bluegrassband op de achtergrond van ‘Rio Grande’ wilde hebben. De beide producers waren met elkaar bevriend, en blijkbaar op de hoogte van elkaars werkzaamheden. Bay State Bluegrass deed via een telefoongesprek auditie bij Lenny Waronker. Ze namen verschillende versies van de song op en stuurden de opnamen naar Los Angeles. De rest is geschiedenis…

Ik heb geprobeerd uit te zoeken hoe het de verschillende leden van Bay State Bluegrass is vergaan. Ben na een avond internetten niet verder gekomen dan het feit dat Dave Haney’s huidige partner een andere is dan de dame op de bas in mijn oude foto’s. Maatschappelijk gezien is het Dave Haney goed gegaan in de afgelopen jaren. Ik las dat hij bestuurder van verschillende privé-universiteiten is geweest en momenteel nog steeds is. Muziek maakt hij nog steeds, maar meer in z’n vrije tijd vermoed ik.

Een wonderlijk gegeven van dit optreden in Zwartemeer is dat een deel van het optreden binnen plaats vond en een ander deel buiten onder een afdak.
Niet alleen dat, maar een en ander werd afgesloten met een grootschalige barbecue. Ik zie onze oude makker Bert Nobbe nog op deze foto staan (2e van rechts volgens mij).

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.