Het was al weer een tijdje geleden dat ik een rondje door De Onlanden (zuidelijk van Hoogkerk) had gefietst. Vorige week had ik de gelegenheid om op een wat minder zonnige dag weer eens een stukje te gaan fietsen. Vrijwel automatisch ga je dan – vrijwel gedachteloos – richting het schitterende waterberingsgebied met de prachtige naam ‘De Onlanden’. Ik heb ook maar weer een paar foto’s gemaakt…

Boven op een kalkstenen muur staat een bronzen sculptuur. Met trotse blik kijkt Jan Evert Scholten (1849-1918), de man voor wie dit monument gemaakt is, het Stadspark in. Uit de muur waarop de sculptuur staat, zijn twee zijn twee kinderfiguren in sportkleding gehouwen: een meisje met knotsen en een jongen met een discus. De bronzen plaquettes ernaast tonen een paard met een veulen en een paard met kar en wagen. Het zijn allemaal verwijzingen naar de relatie tussen Scholten en het park dat hij inkijkt. De grootindustrieel schenkt namelijk begin twintigste eeuw de grond waarop in 1913 het Stadpark opent. Scholten streeft ernaar een plek te creëren waar de bewoners van Groningen kunnen sporten, wandelen, en ontspannen. Na zijn overlijden in 1918 ontstaat al snel het idee voor een monument. Het project wordt gerealiseerd onder leiding van J.H. Mulock-Houwer in samenwerking met beeldhouwers Abraham Hesselink en J.W. van Tetterode. Bij de opening in 1931 is er ook een fontein, een functie die in jaren daarna verdwijnt. In 2020 raakt het Scholtenmonument zwaar beschadigd door een aanrijding met een auto. De gemeente Groningen besluit het monument volledig in ere te herstellen, waarbij de sculpturen van de jongen en het meisje opnieuw worden vervaardigd aan de hand van foto’s. Ook worden de fonteintjes en kleine spuitertjes nauwgezet nagemaakt, om het monument zo dicht mogelijk terug te brengen tot de originele vorm. De restauratie is in 2023 voltooid. Deze informatie hier gevonden.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.