In mei 2016 waren mijn collega Jan-Albert Bleeker en ik voor de eerste keer mee geweest met een (voorjaars)excursie van Stad & Lande. Met enige regelmaat gaan dit soort excursies richting Ost-Friesland, en dat was ook deze keer het geval. De eerste stop was Aurich. Daar werden we ontvangen in één van de mooie traditionele vergaderzalen in het centrum van de stad. De zaal was prachtig gedecoreerd met allerlei wandschilderingen. De Ost-Friesen zijn wellicht nog grotere theedrinkers dan de Engelsen; we werden dus met (sterke) thee met kandij ontvangen. Traditioneel wordt eerst een brok kandij in het theekopje gedaan, vervolgens wordt de thee opgeschonken. Op een bepaald moment begint de kandij te barsten onder invloed van de hete thee; dit barsten is duidelijk hoorbaar. Op dat moment heb je ongeveer tweederde van een volle theekop. Het schenken stopt nu… We maakten kennis met onze gids, die de rest van de dag met ons op zou trekken. Na de ontvangst hebben we een wandeling door het oude centrum van Aurich gemaakt en onder andere de Lambertikirche bekeken; het altaarstuk van deze kerk is afkomstig uit het niet meer bestaande klooster van Ihlow (een katholieke decoratie in een protestante kerk). We bekeken de paardenstallen van de plaatselijke vorsten; de plek waar nu diverse ambtenaren hun werk doen en wandelden naar de plaatselijke begraafplaats waar het mausoleum van de adellijke familie Cirksema (uitgestorven in 1744) te vinden is. Mooie tinnen sarcofagen en allerlei verhalen natuurlijk… Na een heerlijke lunch gingen we met onze touringcar naar Ihlow (ongeveer 15 km verderop) om daar naar een reconstructie van het voormalige klooster te kijken en naar een mooie tentoonstelling in de/een kelder waar onder andere de connectie met het klooster van Aduard en Yesse (bij Haren) werd uitgelegd. Om het voormalige klooster bij Ihlow te kunnen bekijken was een kleine boswandeling noodzakelijk, maar dat vonden we niet erg… Uiteindelijk nog een stopje gemaakt voor Kaffee und Kuchen en daarna weer terug naar Groningen. Het was een prachtige (en leerzame) dag!

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.