Eerder, in 2015, was ik alleen naar Rottumeroog geweest omdat goede vriend en collega Jan-Albert Bleeker door familieomstandigheden verhinderd was om mee te gaan. We hebben toentertijd wel de afspraak gemaakt om nog een keer samen dezelfde excursie te doen. Nu was het dan zo ver. Twee, iets oudere, wat grijzende gingen voor dag en dauw op pad. De vertrektijden van de boot naar Rottumeroog worden bepaald door de tijden van eb en vloed; in dit geval moesten we uitzonderlijk vroeg in Lauwersoog, om met de MS Noordster weg te kunnen.

Het motorschip Noordster is in 1927 gebouwd in Stroobos (Friesland). Na een periode als veerboot dienst te hebben gedaan is het schip omgebouwd tot een garnalenvissersboot voor op het wad. Begin jaren zestig werd de Noordster opgetuigd tot een tweemaster zeilboot en werd privébezit van de firma Doeksen (van de veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland). In 1981 is de Noordster opnieuw omgebouwd tot motorschip voor personenvervoer op het Wad.

We hadden ons erg verheugd op deze excursie. Dat de excursie zwaarder dan gemiddeld was wisten we allebei; we hadden ons daar ook op ingesteld. Ik had sandalen aangeschaft. Mijn theorie was dat het water dan zo uit mijn schoeisel zou kunnen lopen. Helaas had ik niet bedacht dat ik extra schone/droge sokken mee moest nemen – nog voor we op Rottumeroog aangekomen waren had het zand allerlei rauwe plekken op mijn voeten geschuurd. Het lopen was geen pretje meer…

Sander Looijenga maakte dit filmpje van zijn expeditie naar Rottumeroog in oktober 2015:

Ondanks de pijnlijke voeten hebben we beiden héél erg genoten van deze excursie (expeditie). Ik heb voor een deel dezelfde dingen gezien als een paar jaar eerder. Daarentegen vond ik de tocht een stuk zwaarder in vergelijking met de voorgaande tocht. Tijdens het wadlopen troffen we een zachtere bodem (dieper wegzakken) en ook op het eiland was het zand wat losser dan de voorgaande keer. Bekaf kwamen we allebei weer aan bij de Noordster. Op weg terug naar Lauwersoog hebben we een klein beetje regen gehad, maar ook de meest prachtige dreigende luchten gezien… Eenmaal weer terug op weg naar Groningen hebben we samen bedacht dat we vooralsnog maar even pauze nemen voordat we opnieuw een tocht naar Rottumeroog gaan plannen; ik heb nog dagenlang last van pijnlijke voeten en knieën gehad…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.