Tolkien als reisgenoot

Gerrit Jan Zwier; uitgave in eigen beheer;

3e druk 2016 (van 75 exemplaren); paperback; 109 blz.

Halverwege december 2017 liepen we langs het Hoge der Aa in de stad Groningen waar we wonen. Het was Winterwelvaart en zowel het Hoge- als het Lage der Aa stonden vol met alle mogelijke kraampjes. Er was eten, er was muziek… Opeens werd mijn oog getrokken door een kraampje met een wat oudere heer, en héél veel boeken. De beheerder van de kraam bleek de schrijver Gerrit Jan Zwier te zijn. Mijn goede vriend Kees Jansen (die van onder andere de fietstochten) was onlangs jarig geweest en had nog steeds geen cadeautje ontvangen. Zou het? Plots zag ik een klein stapeltje ‘Tolkien als reisgenoot’ liggen. Dat was het! Kees is een enorm Tolkien liefhebber en vast en zeker had hij dit nog niet in zijn verzameling opgenomen. Ik besloot ter plekke twee exemplaren te kopen; ‘One for me, and one for Louie’ zogezegd. Gerrit Jan Zwier vond het goed en op mijn vraag of hij beide boekjes wilde signeren gaf hij bevestigend antwoord. Ik had het ideale cadeautje gevonden!

Er ontstond een leuk gesprek wat pas werd beëindigd toen een volgende klant zich aandiende. Hoe fraai was dat! Nu, een half jaar later, heb ik het boekje gelezen. Het bestaat uit een bonte verzameling columns en andere stukjes die allemaal een link naar het werk van J.R.R. Tolkien als gemeenschappelijk gegeven hebben. Ik heb het boekje met plezier gelezen, en heb thuis al aangegeven voor mijn aanstaande 60e verjaardag blij te zijn met een ander boek van Zwier…

Op een website vond ik een aardig lijstje met karakteristieken van/over de schrijver: Gerrit Jan Zwier studeerde sociale geografie (bij W.F. Hermans) en culturele antropologie in Groningen en studeerde in 1975 af. Hij is antropoloog en schrijver. Gerrit Jan Zwier reist graag, vooral door Scandinavië. Van deze reizen is in zijn boeken veel terug te vinden. Vooral uitgestorven streken en schriftloze volken hebben hierbij zijn voorkeur. De hoofdpersonen in zijn boeken zijn veelal (tevergeefs) naar iets op zoek. Het werk van Gerrit Jan Zwier heeft een ironische ondertoon. Gerrit Jan Zwier ging in 1967 in Zuidhorn in de provincie Groningen wonen.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.