De afgelopen week was het herfstvakantie. P en ik hadden allebei een weekje vrij en hebben het rustig aan gedaan en zijn gewoon thuis gebleven. Ik had, zoals wel vaker als ik een paar dagen achtereen vrij ben, zin aan een wat langer rondje fietsen. Bij mij werkt het zo dat je een doel moet hebben, daaruit volgt een bestemming en vervolgens volgt er een fietstocht. Het doel was snel genoeg bedacht. Een bakje kibbeling eten in Zoutkamp. Daarmee had ik ook gelijk een bestemming gevonden om naar toe te fietsen. Restte alleen het fietsen. Samen hadden we bedacht dat vrijdag de optimale dag zou zijn. Volgens de voorspellingen zou het héél rustig weer worden en de temperatuur zou aangenaam zijn voor de tijd van het jaar. P had de vorige dag al bedacht dat ik het interessantste deel van de tocht beter voor de terugreis kon bewaren, zodoende was meteen duidelijk dat ik via Zuidhorn en Grijpskerk naar Zoutkamp zou fietsen. Zelf had ik bedacht dat de terugreis via Houwerzijl, Ezinge en Garnwerd moest gaan. Ik vind het altijd prettig om vanaf Garnwerd weer terug naar huis te fietsen, want ik ben zeer gesteld op het landschap van het Middag-Humsterland. Tegen een uur of tien ’s ochtends vertrok ik.

Stadsmarkering langs de weg van Groningen naar Aduard.
Windwijzer net buiten Noordhorn op de weg naar Grijpskerk.
Molen in Grijpskerk.
Het gebouw van Zuivelfabriek De Kieviet in Grijpskerk. P is en één van de woningen tegenover de oude zuivelfabriek geboren. De woningen staan er al lang niet meer en van de zuivelfabriek is alleen dit gebouw nog over.
Net voordat ik Zoutkamp binnen fietste nog een klein (héél klein) stukje Friesland meegenomen…
De haven van Zoutkamp.
Standbeeld van een netten boetende visser.
Mooi gerestaureerde kalkoven.
Net buiten Zoutkamp ligt het Spookbos…
Deze soort paddenstoelen had ik nog niet eerder gezien.
Op weg van Zoutkamp naar Houwerzijl. Op de dijk langs het Reitdiep.
Iets verderop fietste ik onder aan de dijk (uit de wind). Dit schaap zocht het hogerop…

Toen ik op de terugweg naar het gemaal ‘De Waterwolf’ bij Oldehove fietste kwam een collega me tegemoet rijden, comfortabel in z’n auto. Later op de avond kreeg ik een berichtje dat hij me had gezien, zwoegend tegen de wind in fietsend met de blik op oneindig… De weersvoorspellingen voor deze dag waren aanzienlijk gunstiger dan de realiteit. Ik heb behoorlijk last van de wind gehad.

Net voor Oldehove.
Kleine pauze bij de kerk van Saaksum. Broodje pindakaas…

De grootste verrassing van de tocht kwam toen ik in de gaten kreeg dat ik in de buurt van Schaphalsterzijl aan het fietsen was. Het Reitdiepveer vaart tussen deze plaats en Aduarderzijl heen en weer. Pas toen ik als enige passagier aan boord was hoorde ik dat in het weekeinde na de herfstvakantie het vaarseizoen stopt. Ik had dus mazzel! Het boottochtje naar Aduarderzijl duurde maar een minuut of twintig, maar was het mooiste moment van de dag.

Schaphalsterzijl.

Ik heb een prachtige fietstocht gehad. In Zoutkamp heb ik meerdere plekken gezien waar je lekker kon zitten om kibbeling te eten. Ze hadden allemaal een bordje bij de deur met de tekst: ‘Alleen geopend op zaterdag en zondag’. Mijn fietsdag was echter op een vrijdag. Als ik naar de visboer in het plaatselijke winkelcentrum gelopen was had ik meer succes gehad…

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.