Af en toe doe ik een fietsrondje Garnwerd. Het was lang geleden dat ik op de fiets naar Garnwerd was geweest en daarom had ik m’n zinnen vandaag op dit dorpje gezet. Van ons huis naar Garnwerd en weer terug is circa 25 kilometer. Mooi voor een zondagmiddag toch? Er was onderweg nog een klein boodschapje te doen, vandaar dat m’n rondje van vandaag langer is geworden dan de circa 25 kilometer die ik gewend ben. Toen ik begon te fietsen piezelde het een klein beetje.

Het regende niet voluit (gelukkig), maar helemaal droog was het ook niet. Hoe verder ik kwam, hoe droger en warmer het werd. Op een bepaald moment kwam ik iemand tegen die een rondje aan het hardlopen was in korte broek en een hemdje. Halverwege oktober… Het eerste gedeelte van de route ging door Koningslaagte en vervolgens fietste ik richting Harssens. Daar vandaan naar Wierum, Wierumerschouw en vervolgens via Oostum en Krassum naar Garnwerd. Daar een stopje gemaakt bij de Hervormde kerk en vervolgens weer terug gefietst naar huis. Lekker ritje!

Vlak bij ons huis – mooie paddenstoel…
Nog een mooie paddenstoel. Ook vlak bij ons huis. De afgevallen blaadjes zijn van een populier.
Mooie koe bij Noorderhogebrug in het tunneltje onder de ringweg.
Deze zie je niet zo heel vaak meer staan. Ik kwam ‘um tegen richting Koningslaagte.
Onderweg heb ik tientallen ooievaars gezien. Ook heb ik meerdere pogingen gedaan om ze fatsoenlijk op een foto te krijgen. Dit was mijn meest geslaagde poging.
De Koningslaagte is een poldermolen in het gelijknamige gebied ten westen van het dorp Zuidwolde, ten zuidoosten van Adorp en ten noorden van de stad Groningen. De molen werd ter vervanging van een spinnenkopmolen gebouwd in 1878. Hierbij werden onderdelen gebruikt van twee gesloopte molens uit omgeving van Leek. Tot het einde van de jaren zestig van de twintigste eeuw was de molen hoofdgemaal van de polder, thans is de molen reservegemaal op vrijwillige basis. Het molenaarsechtpaar woont naast de molen in de molenaarswoning en bemaalt de polder zeer regelmatig op windkracht. De molen is in 1983 geheel gerestaureerd en toen voorzien van zelfzwichting in combinatie met het Systeem van Bussel. Nadat de molen bij een storm in 2002 zwaar beschadigd raakte is de molen andermaal gerestaureerd (tekst van Wikipedia)
In 2013 zijn er grenspalen geplaatst rondom de Heerlijkheid Harssens. Dit is er één van. Verdere toelichting in onderstaand filmpje…

Het boerderijtje dat momenteel het enige bouwwerk in de Heerlijkheid Harssens is. Het is te huur als vakantiewoning via Het Groninger Landschap.
Ik trof een aantal koeien die het fietspad in beslag hadden genomen en erg nieuwsgierig waren…

Interieur van de NH-kerk in Garnwerd.
Kleine barokke avondmaalstafel in dezelfde kerk.
Model van de kerk (stond op een van de banken vlakbij de kansel).
Smal straatje in Garnwerd.
Nog steeds aanwezige droogtescheuren in een van de dijkjes langs het Reitdiep.
Hier ben ik het mee eens. Behoeft geen verdere toelichting.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.