Een paar jaar geleden hoorde ik op een verjaardag van vrienden van ons over de Groninger schrijver Lupko Ellen (uit Warffum volgens mij). Hij zou een schitterende serie thrillers geschreven hebben. Nieuwsgierig geworden deed ik wat huiswerk en schafte het eerste boek uit de reeks aan. Het is altijd goed om bij het verzamelen van het een of het ander te beginnen bij het begin, zo was de gedachte. In sneltreinvaart werden de verschillende boeken van Lupko Ellen met veel plezier gelezen. Ik vond ze spannend en was – als Groninger – getroffen door de beschrijvingen van verschillende plekken in de provincie. Inmiddels heb ik ze allemaal (en ook gelezen natuurlijk).

De schrijver bij de presentatie van z’n meest recente boek. Klik op de foto voor meer informatie…

Een aantal maanden terug las ik op Internet iets over Kajé Dijkema (uit Wittewierum volgens mij). Z’n vierde thriller was gepubliceerd en goed ontvangen. De hoofdpersoon, Lucien de Lange, werkt vanuit het politiebureau in Delfzijl en woont in een huisje aan de dijk in Nansum. Klaas Jan Dijkema is een gepensioneerd rechercheur van de Groninger politie en heeft aan verschillende cold cases gewerkt. Na z’n pre pensionering had hij de tijd om een boek te schrijven met z’n ervaringen vanuit z’n voormalige vak als een inspiratiebron. Ik besloot dat Kajé Dijkema een naam was waar ik me toch maar eens wat meer in moest verdiepen. Die kans kwam een paar dagen later. Ik ging voor een boodschap naar de binnenstad en op de terugweg naar Paddepoel fietste ik langs Godert Water in de Ebbingestraat (een mooie degelijke boekenwinkel). Zouden ze daar ook boeken van Kajé verkopen?

Jazeker, die hadden ze (gehad). Alleen het nieuwste boek (Meedogenloos) was nog beschikbaar. Geheel tegen mijn principes bedacht ik dat ik m’n verzameling ook omgekeerd chronologisch kon laten beginnen… Vol trots liet ik thuis het boek aan P zien en een dag later begon ik te lezen. Nog een dag later had ik het boek uit. Ik vond het een geweldig verhaal. De eerste paar bladzijden komt het verhaal op gang en vervolgens wordt je bij je kladden gegrepen en laat het verhaal je niet meer los. Verschrikkelijk spannend en zeer geloofwaardig! De beschrijvingen van het Groninger landschap zijn iets minder uitbundig van die van Lupko Ellen dat kan me niets schelen. De karaktereigenschappen van Lucien de Lange (de hoofdpersoon zoals Kajé die bedacht heeft) zijn zo geloofwaardig dat het wel ’n echte Grönninger moet zijn…

Amper een week na de aanschaf van het laatste boek was ik opnieuw bij Godert Walter. Toen hadden ze gelukkig de drie voorgaande thrillers ook liggen. Die liggen uiteraard nu in onze boekenkast… Ben er op één boek na ook al weer door. U begrijpt het ondertussen wel denk ik. Ik ben een fan… Voor de goede orde:
2014 – Dwaallichten en vallende sterren
2016 – Obsessies
2018 – Over lijken op het Hoogeland
2021 – Meedogenloos

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.